Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Bieloruské úrady údajne odopierajú Biaľackému vo väzení lieky, tvrdí jeho manželka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Zdravotný stav bieloruského laureáta Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého sa vo väzbe zhoršuje a jeho manželka tvrdí, že nedostáva potrebné lieky. Podľa informácií agentúry AP píše TASR.

Prodemokratický aktivista Biaľacký (61) si odpykáva 10-ročný trest odňatia slobody. V marci 2023 súd uznal jeho a jeho troch kolegov z ľudskoprávnej organizácie Viasna za vinných z prevádzačstva a z financovania aktivít porušujúcich verejný poriadok.Podľa jeho rodiny Biaľacký trpí viacerými vážnymi chronickými ochoreniami, ktoré sa počas troch rokov za mrežami zhoršili.

Rodina sa pokúša zabezpečiť mu lieky, ale bieloruské úrady mu ich odmietajú poskytnúť, uviedla pre agentúru AP jeho manželka Natalia Pinčuková.Bieloruské ministerstvo vnútra na žiadosť AP o vyjadrenie nereagovalo."Úrady vytvorili pre Alesa vo väzení neznesiteľné podmienky, držia ho v informačnom vákuu," povedala Pinčuková a dodala, že z jeho sporadických listov je zrejmé, že on žiadne listy zvonka nedostáva.

V Bielorusku je v súčasnosti za mrežami 1420 politických väzňov. Podľa ľudskoprávnych organizácií je vyše 200 z nich vážne chorých.Prezident Alexander Lukašenko nedávno udelil amnestiu či milosť niekoľkým chorým väzňom, pričom bolo prepustených najmenej 18 ľudí vrátane opozičného politika Ryhora Kastusiova, ktorý trpí ťažkou formou onkologického ochorenia.

Alexander Lukašenko
Zobraziť galériu (2)
Alexander Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Biaľackého manželka však podľa vlastných slov neočakáva, že prepustia na slobodu aj jeho.Lukašenko počas svojich približne 30 rokov vládnutia potlačil opozíciu aj nezávislé médiá. Na základe sporných prezidentských volieb v roku 2020 si zaistil šieste funkčné obdobie na poste prezidenta. Bezprostredne po zverejnení výsledkov v krajine vypukli vôbec najväčšie a najdlhšie trvajúce protesty.Úrady vtedy zadržali približne 35.000 ľudí vrátane významných predstaviteľov opozície, ďalší z Bieloruska ušli do zahraničia.

Viac o téme: LiekyVäzenieManželkaAles Biaľacký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu