Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Pri sčítaní hlasov vo voľbách do EP došlo v Česku k chybám: Výsledok by však nezmenili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

Praha 10. júla (TASR) - Pri sčítavaní hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu dochádzalo v Česku k chybám. Neboli však natoľko závažné, aby výrazne ovplyvnili ich výsledky. V stredu to oznámil český Najvyšší správny súd, ktorý sa sťažnosťami na voľby zaoberal. Sčítacie formuláre by sa podľa súdu mali zmeniť, aby sa chyby čo najviac eliminovali, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

archívne video

Vyhlásenie oficiálnych výsledkov eurovolieb 2024 (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

K záveru, že pri sčítavaní hlasov dochádzalo k chybám spôsobeným prehliadnutím, súd dospel pri skúmaní sťažnosti končiacej europoslankyne Michaely Šojdrovej. Sťažovala sa na to, že mala dostať viac preferenčných hlasov než jej bolo pripísaných a spochybnila zvolenie Ondřeja Kolářa. Obaja kandidovali za koalíciu SPOLU. Súd pri skúmaní dokumentácie z niekoľkých volebných okrskov zistil, že preferenčné krúžky, ktoré voliči dali Šojdrovej, boli skutočne započítané inému kandidátovi. Celkom vo vzorke 100 okrskov súd pre europoslankyňu našiel o 192 preferenčných hlasov navyše. Tá však tvrdila, že by ich mala mať vyše 900 navyše.

Sťažnosť súd nakoniec zamietol

Podľa predsedu senátu Iva Pospíšila chyby našli vo formulároch, kde sa sčítané hlasy priraďovali k menám a aj v tých, ktoré sa už len s číslami kandidátov posielali do Štatistického úradu. "Domnievame sa, že je žiaduce a vhodné, aby tieto formuláre boli graficky zmenené tak, aby bola takáto zámena v budúcich voľbách vylúčená," uviedol názor súdu Pospíšil. Podotkol, že okrskové komisie sú orgány s ústavnou relevanciou, pretože sa podieľajú na ustanovovaní inštitúcií zastupiteľskej demokracie a priamo na legitimite volených ústavných orgánov. "Nesie to so sebou dávku určitej spoločenskej a politickej zodpovednosti," zdôraznil.

Sťažnosť europoslankyne súd nakoniec zamietol s odôvodnením, že indície, ktoré predložila, sa nepotvrdili v takej miere, aby to ovplyvnilo výsledok volieb. Rovnako súd zamietol aj všetky ostatné sťažnosti na tohtoročné eurovoľby. Kauza podľa Pospíšila už po niekoľkýkrát ukázala, že v českej právnej úprave volebného súdnictva chýba nástroj, ktorý by súdu umožnil urobiť rýchlu kontrolu volebnej dokumentácie. Tú by nerobil sám, ale s pomocou komisie, lebo nie je v možnostiach súdu preskúmavať 14.000 volebných okrskov v lehote 20 dní. Na tento deficit právnej úpravy už upozorňovali v súvislosti s prieskumom volieb do Poslaneckej snemovne v roku 2017. V prípade veľmi tesných výsledkov sa podľa neho ponúka aj forma mimosúdneho prieskumu volieb. "V oboch prípadoch ide len o úvahy pre zákonodarcov a bude záležať na nich, či tieto apely vypočujú," dodal predseda senátu.

Viac o téme: VoľbyČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu