Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Armáda údajne zasiahla teroristov operujúcich zo školy v Gaze: USA neočakávajú zmenu politiky Iránu

Izraelskí vojaci v Gaze
Izraelskí vojaci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izraelská armáda v pondelok uviedla, že uskutočnila údery na "viacero teroristov" v centrálnej časti Gazy, ktorí ako svoj úkryt údajne využívali školu v oblasti, kde sa nachádza utečenecký tábor Nusajrát. Informuje agentúra AFP.

"Pred malou chvíľou izraelské vzdušné sily na základe informácií spravodajských služieb a s použitím vysoko presnej munície zasahli viacero teroristov, ktorí vykonávali teroristické aktivity, pričom na krytie využívali štruktúry školy v oblasti Nusajrátu," uvádza sa vo vyhlásení

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Agentúra AFP citovala zdroj z nemocnice al-Awdá v Nusajráte, podľa ktorého toto zdravotnícke zariadenie prijalo viacero zranených osôb po útoku Izraela na školu prevádzkovanú Agentúrou OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA).

V rokovaniach o prímerí medzi Izraelom a Hamasom pretrvávajú rozdiely

Medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas pretrvávajú na sprostredkovaných rokovaniach v Káhire rozdiely v pozíciách, uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Informuje Reuters. 

Na rokovaniach je prítomný riaditeľ CIA William Burns a vyslanec USA pre Blízky východ Brett McGurk, ktorí sa v Káhire stretli so svojimi egyptskými, izraelskými a jordánskymi partnermi. Dodal, že ďalšie rokovania sa uskutočnia v najbližších dňoch. "Pracovali sme na tom veľmi, veľmi tvrdo. Na oboch stranách ešte stále pretrvávajú rozdiely v pozíciách, avšak neposlali by sme tam tím, keby sme si nemysleli, že máme šancu niečo dosiahnuť," povedal Kirby. "Snažíme sa tieto rozdiely odstrániť v čo najväčšej možnej miere," dodal. Zároveň zopakoval dlhodobú pozíciu Bieleho domu, že Izrael musí urobiť viac pre ochranu civilistov v Gaze.

Hamas minulý týždeň upustil od požiadavky, aby sa Izrael najprv zaviazal k trvalému prímeriu a potom sa mohlo pristúpiť k podpisu dohody. Namiesto toho Hamas pristúpil na pokračovanie vo vyjednávaní v prvej fáze prímeria v trvaní šesť týždňov. Tento krok podľa predstaviteľa izraelského vyjednávacieho tímu znamená, že existuje reálna šanca na dosiahnutie dohody. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu trvá na tom, že kým nebudú splnené jeho vojnové ciele, dohoda nesmie Izraelu brániť v obnovení bojov. Na začiatku vojny sa Netanjahu zaviazal úplne zničiť Hamas.

USA neočakávajú zmenu politiky Iránu po zvolení nového prezidenta

Spojené štáty v pondelok uviedli, že neočakávajú zmenu politiky v Iráne po zvolení reformistického kandidáta Massúda Pezeškijána do funkcie prezidenta. Informuje agentúra AFP. "Nemáme žiadne očakávania, že toto zvolenie povedie k fundamentálnej zmene smerovania Iránu v jeho politike," povedal reportérom hovorca americkej diplomacie Matthew Miller.      Ako dodal, nevidí šance na obnovenie dialógu s Teheránom.

Novozvolený iránsky prezident zloží pred parlamentom prísahu začiatkom augusta po tom, čo dostane oficiálne poverenie od najvyššieho vodcu islamskej republiky ajatolláha Alího Chameneího. Reformista Pezeškiján, 69-ročný kardiochirurg, zvíťazil v piatkovom druhom kole prezidentských volieb v Iráne nad ultrakonzervatívnym bývalým jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím. Prezidentské voľby v Iráne sa konali po smrti úradujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul 19. mája pri havárii vrtuľníka. Pôvodne sa mali konať až budúci rok.

Izrael zasiahol oblasť pri Stredozemnom mori, obete nehlásia

Sýrske ministerstvo obrany uviedlo, že utorkový izraelský útok v blízkosti pobrežného mesta Bánijás spôsobil škody, no zároveň nehlásilo žiadne obete. Informuje správa agentúry AFP. "Izraelský nepriateľ podnikol letecký útok od Stredozemného mora... zacielený na oblasť v blízkosti mesta Bánijás," uviedlo ministerstvo obrany.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) ozrejmilo, že dve rakety mierili na najmenej dve budovy, z ktorých jedna patrila protivzdušnej obrane. Zároveň uviedlo, že na tomto mieste sídlili iránski vojenskí poradcovia.Podľa SOHR išlo už o tretí útok v oblasti v priebehu tohto roka. V máji sýrske ministerstvo obrany uviedlo, že pri izraelskom útoku v Bánijáse prišlo o život dievča a ďalších desať civilistov utrpelo zranenia.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael uskutočnil stovky útokov zameraných najmä na pozície armády a bojovníkov podporovaných Iránom vrátane libanonského Hizballáhu. Údery sa zintenzívnili po tom, čo palestínska militantná skupina Hamas 7. októbra 2023 zaútočila na Izrael a vyvolala vojnu v Pásme Gazy. Izraelskí predstavitelia sa k jednotlivým útokom vyjadrujú len zriedka, no opakovane vyhlásili, že nedovolia Iránu rozšíriť svoju prítomnosť v Sýrii.

Viac o téme: HamasUSAIránIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu