Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Biden napísal demokratom, že sa bude ďalej uchádzať o znovuzvolenie za prezidenta

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden dnes v liste adresovanom demokratickým zákonodarcom uviedol, že sa bude naďalej uchádzať o znovuzvolenie a neukončí svoju kampaň. Je podľa neho načase ukončiť vnútrostranícke diskusie a zomknúť sa. O liste informovali agentúry AP a Reuters. Veľké pochybnosti o tom, či má dvadsaťosemročný politik pokračovať v súboji s Donaldom Trumpom, vyvolala júnová televízna debata, v ktorej sa šéf Bieleho domu opakovane zadrhával a nedokázal dokončiť niektoré myšlienky.

"Chcem, aby ste vedeli, že napriek všetkým špekuláciám v tlači aj inde som pevne odhodlaný pokračovať v tomto súboji, viesť ho až do konca a poraziť Donalda Trumpa," napísal Biden. Zdôraznil, že to nie sú novinári alebo darcovia, ktorí vyberajú kandidátov na prezidenta, ale len voličov.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Poznamenal tiež, že by nekandidoval, ak by nebol pevne presvedčený o tom, že je tým najlepším človekom, ktorý môže Trumpa poraziť. Na list Biden nadviazal telefonickým rozhovorom v relácii Morning Joe televízie MSNBC, v ktorom uviedol, že radoví demokrati si želajú, aby pokračoval v kandidatúre, a dodal, že je "frustrovaný" z výziev straníckych predstaviteľov, aby z klání odstúpil. "Sú to veľké mená, ale mne je jedno, čo si tie veľké mená myslia," povedal Biden. Kritikom zároveň odkázal, že ak to myslia vážne, mali by ho vyzvať na demokratickom nominačnom zjazde. Osemdesiatsedemročný exprezident má zatiaľ v prieskumoch verejnej mienky náskok. Ten dokázal navýšiť práve po televíznej debate, ktorá v radoch demokratov podľa pozorovateľov vyvolala paniku.

Výzvy k stiahnutiu kandidatúry

Začali sa preto objavovať výzvy, aby Biden kandidatúru vzdal a prenechal namiesto niekomu inému. Prezident, ktorého tím sa viac ako týždeň snaží všetkých uistiť, že kampaň zvládne, v dvojstranovom liste poznamenal, že sa o otázke, ako postupovať ďalej, už dostatočne dlho diskutovalo. "A je na čase, aby sa to skončilo," myslí si.

"Do demokratického zjazdu zostáva 42 dní a do volieb 119 dní," pripomenul Biden. "Akékoľvek oslabenie odhodlania alebo nejasnosti ohľadom úlohy, ktorá je pred nami, Trumpovi len pomáhajú a nám škodí. Je čas sa spojiť, postupovať ako jednotná strana a poraziť Donalda Trumpa," dodal.

Viac o téme: VoľbyKampaňUSAJoe BidenPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu