Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Liberálni poslanci Európskeho parlamentu chcú od Michela vysvetlenie Orbánovej cesty do Ruska

Predseda Európskej rady Charles Michel
Predseda Európskej rady Charles Michel (Zdroj: TASR/Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Dvaja europoslanci z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) vyzvali predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby na budúci týždeň prišiel na prvé plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu a vyjadril oficiálny postoj Európskej rady k nedávnej ceste maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. Informuje týždenník Politico.

Michel skritizoval Orbánovu cestu do Moskvy ešte predtým, ako lietadlo s maďarským premiérom minulý týždeň v piatok pristálo v Rusku. Zároveň vyhlásil, že bez Ukrajiny nemôžu prebiehať žiadne diskusie o Ukrajine. Orbán cestoval do Moskvy už ako predseda vlády krajiny, ktorá 1. júla prevzala polročné predsedníctvo v Rade EÚ.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Michel na sociálnej sieti X spresnil, že toto rotujúce predsedníctvo nemá mandát rokovať s Ruskom v mene EÚ. "Európska rada má v tom jasno - Rusko je agresor, Ukrajina je obeť. Žiadne diskusie o Ukrajine nemôžu prebiehať bez Ukrajiny," odkázal Michel.

Liberálni europoslanci Gerben-Jan Gerbrandy z Holandska a Moritz Körner z Nemecka vyzvali predsedníčku RE Valériu Hayerovú, aby v mene skupiny zariadila vystúpenie Michela s vysvetlením k tejto otázke.

"Namiesto toho, aby sme dovolili Viktorovi Orbánovi vystúpiť pred plénom a využiť to na svoju vlastnú propagáciu, mali by sme požadovať, aby sa Charles Michel objavil pred novými poslancami Európskeho parlamentu a predstavil skutočnú líniu Európskej rady," vysvetlili liberálni europoslanci.

Líder každej členskej krajiny, ktorá prevezme predsedníctvo v Rade EÚ, je zvyčajne pozvaný do europarlamentu, aby predstavil program svojej vlády pre čo najlepší výkon predsedníctva a pokračovanie európskej agendy.

Predsedníčka EP Roberta Metsolová však podľa týždenníka Politico dôrazne naznačila, že plenárne zasadnutie (16.-19. júla) bude výlučne zamerané na získanie dostatku hlasov pre voľbu predsedu Európskej komisie, na voľbu predsedu europarlamentu a na dotváranie ďalších kľúčových pozícií zákonodarného zboru EÚ. To znamená, že Orbán by v pléne EP v Štrasburgu vystúpil až v septembri.

Viac o téme: VysvetlenieViktor OrbánCharles MichelCesta do Ruska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu