Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Maďarsko nezaplatí pokutu za porušenie azylových pravidiel Európskej únie

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko v piatok oznámilo, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil najvyšší súd EÚ za porušenie azylových pravidiel. Informujeme podľa agentúry AFP.

Budapešť od 1. júla prevzala rotujúce predsedníctvo EÚ. V polovici júna Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) udelil Maďarsku pokutu 200 miliónov eur a jeden milión eur za každý deň omeškania, pretože v roku 2020 nevykonalo rozhodnutie o dodržiavaní medzinárodných postupov pre žiadateľov o azyl. "Neplánujeme zaplatiť túto pokutu, pretože je to úplne nespravodlivé," povedal novinárom námestník ministra vnútra Bence Retvati. "Táto pokuta ... bola politickým tlakom pre náš prístup k nelegálnej migrácii," dodal.

Prístup migrantov k formálnej žiadosti o azyl je stále obmedzený

V rozpore s pravidlami EÚ Budapešť umožňuje podať žiadosť o azyl v zahraničí len na maďarských ambasádach. V decembri 2020 SDEÚ zistil, že Maďarsko tiež neumožnilo žiadateľom o azyl opustiť počas posudzovania svojich prípadov miesto zaistenia a neponúklo žiadnu osobitnú ochranu deťom a iným zraniteľným osobám. Prístup migrantov k formálnej žiadosti o azyl je stále obmedzený a ich práva na pobyt počas spracovania žiadostí sa tiež nedodržiavajú, uviedol súd v júni.

Maďarský premiér Viktor Orbán dlhodobo vedie spory s Bruselom kvôli migračnej a utečeneckej politike. "Nesnažte sa primäť Maďarsko, aby zmenilo svoje pravidlá, pretože sme sa ochránili pred migráciou," povedal Orbán v pondelok v rozhovore pre štátnu televíziu. "Namiesto toho by mali prijať maďarské pravidlá tu v Bruseli a ďalších hlavných mestách a zrazu by bolo všetko jednoduché," dodal. Európska komisia už avizovala, že ak Budapešť odmietne zaplatiť, pokutu mu odpočíta z doteraz nevyplatených platieb z európskeho rozpočtu. Kvôli iným procedúram jej už takto zmrazila 19 miliárd eur.

Viac o téme: Pokuta MaďarskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu