Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Británia je podľa Starmera pripravená na zmenu; vo voľbách prvýkrát uspel Farage

Keir Starmer
Keir Starmer (Zdroj: TASR/AP Photo/Jon Super)

LONDÝN - Líder britskej Labouristickej strany Keir Starmer v piatok vyhlásil, že obyvatelia Spojeného kráľovstva sú pripravení na zmenu a prišiel čas, aby ju jeho strana doručila. Uviedol to v prejave po získaní poslaneckého mandátu vo svojom volebnom obvode. Informuje agentúra Reuters.

Exit poll zverejnený vo štvrtok večer pripísal labouristom jednoznačné víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách. V Dolnej snemovni podľa odhadov získajú 410 zo 650 kresiel, zatiaľ čo Konzervatívna strana zaznamená historickú prehru so ziskom 131 mandátov. "Tento večer sa ľudia tu a v celej krajine vyjadrili a sú pripravení na zmenu," uviedol Starmer, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosť stane novým britským premiérom.

Podľa doterajších výsledkov sa šéf Reformnej strany Nigel Farage prvýkrát stal poslancom - po siedmich neúspešných pokusoch. Podľa svojich slov má v pláne v priebehu nasledujúcich rokov vybudovať masové celoštátne hnutie. Odhady jeho strane pripisujú zisk 13 kresiel v dolnej komore parlamentu, čo označil za "takmer neuveriteľné". O kreslo, naopak, dosiaľ prišli traja členovia vlády premiéra Rishiho Sunaka - minister obrany Grant Schnapps, minister spravodlivosti Alex Chalk a ministerka školstva Gillian Keeganová.

Viac o téme: BritániaVoľbyKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu