Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Grécka polícia zadržala sedem osôb pre podpaľačské útoky na hotel a synagógu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Grécka protiteroristická jednotka polície zadržala sedem ľudí v súvislosti s tohtoročnými podpaľačskými útokmi na hotel vlastneným Izraelčanmi a synagógu v Aténach. Informovala o tom vo štvrtkovom vyhlásení, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.

Medzi zadržanými za útok z polovice mája provizórnou zápalnou bombou na budovu, v ktorej sa nachádza hotel a reštaurácia v izraelskom vlastníctve, je Grékyňa, dvaja Iránci a ich komplic z Afganistanu vo veku 25-46 rokov. Túto štvoricu obvinili z podpaľačstva, ktoré mohlo ohroziť ľudské životy, a z poškodenia majetku vo vlastníctve cudzincov pri rasovo motivovanom útoku. Pri druhom incidente z júna sa 44-ročný Grék a 26-ročný Afganec previezli na motorke v blízkosti aténskej synagógy a hodili na jej vchod horľavý materiál, v dôsledku čoho podľa polície vypukol požiar. Ako ich komplica zadržali 30-ročného muža z Iránu.

Trojicu okrem podpaľačstva a iných priestupkov obvinili aj z držby zbrane a lúpeže. Polícia vo vyhlásení uviedla, že pri prehľadaní rezidencie v gréckej metropole a v jednom z väzení zaistila dôkazy vrátane mobilných telefónov. Piatich zo zadržaných stíhajú vo väzbe, zvyšných dvoch prepustili s obmedzeniami až do začiatku súdneho procesu. Vlani v marci grécke úrady zadržali dvoch mužov podozrivých z členstva v skupine, ktorá údajne plánovala podpaľačský alebo bombový útok na izraelskú reštauráciu a rovnakú synagógu v Aténach. Izraelská rozviedka Mosad ocenila Grécko za prekazenie útoku a zo zorganizovania operácie obvinila Irán, pripomína Reuters.

Viac o téme: GréckoPolíciaPodpaľačské útoky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu