Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Poľsko chce, aby mu pomohli strážiť hranicu s Bieloruskom policajti z iných krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Poľsko chce, aby mu s ostrahou hranice s Bieloruskom pomohli policajti a pohraničníci z Fínska, Nemecka a Grécka. Dnes to podľa agentúry Reuters povedal nemenovaný vysokopostavený zástupca poľskej vlády.

"Už sa to pripravuje a ide o krajiny, ktoré sú čo do ochrany hranice veľmi skúsené, napríklad grécke skúsenosti môžu byť veľmi užitočné," povedal tento činiteľ. Poľsko, ale aj Litva a Lotyšsko obviňujú Bielorusko, že cez hranice úmyselne posiela ľudí z krízových oblastí v snahe vytvoriť nátlak na tieto krajiny, ale aj Európsku úniu ako celok. Hovorí o tom, že režim bieloruského autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka migráciu využíva ako zbraň v hybridnej vojne. Bielorusko je blízkym spojencom Ruska, ktoré vedie vojnu proti Ukrajine.

archívne video

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

Podľa agentúry Frontex, agentúry únie majúcej na starosti stráženie hraníc EÚ, sa počet pokusov o prekročenie východnej hranice dvadsaťsedmičky za prvých päť mesiacov tohto roka takmer zdvojnásobil. Táto migračná trasa je ale v porovnaní s inými cestami využívanými na vstup do EÚ pomerne málo využívaná, podotýka Reuters.

Migranti vycvičení k útokom na poľských vojakov

Poľsko a Fínsko v poslednom čase varujú, že počet ľudí usilujúcich sa o prechod hranice z Ruska alebo Bieloruska môže výrazne vzrásť. Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-kamysz dnes v rozhovore s Poľskou televíziou povedal, že medzi migrantmi snažiacimi sa dostať z Bieloruska do Poľska môžu byť ľudia vycvičení k útokom na poľských vojakov. Reuters píše, že poľská vláda by o situácii na hranici s Bieloruskom a Ruskom chcela rokovať na budúci týždeň na summite NATO vo Washingtone.

Viac o téme: HranicaPolícia PoľskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu