Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Švédsko tvrdí, že traja jeho občania boli v Iraku odsúdení na trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AeroVironment, Inc.)

ŠTOKHOLM - Troch Švédov odsúdili v Iraku na trest smrti pre ich údajnú účasť na streľbe. Rovnaký trest v tejto krajine zrejme hrozí aj ďalšiemu švédskemu občanovi, avšak v súvislosti s iným trestným činom. Oznámilo to vo štvrtok švédske ministerstvo zahraničných vecí, uvádza agentúra Reuters.

Švédsko si už v júni predvolalo irackého chargé d'affaires v Štokholme, aby protestovalo proti rozsudku smrti pre jedného švédskeho občana. Podľa štvrtkového vyjadrenia rezortu diplomacie teraz iracká strana potvrdila, že v súvislosti s rovnakým trestným činom bol trest smrti uložený aj ďalším dvom Švédom. "Informácie o trestoch smrti, ktoré sme dostali, sú mimoriadne vážne a usilujeme sa o to, aby sa tieto rozsudky nevykonali," uviedol švédsky rezort diplomacie.

archívne video

Ukrajinský ostreľovač zabil nepriateľa na takmer rekordnú vzdialenosť (Zdroj: Youtube/NewsX)

Ministerstvo dodalo, že má správu aj štvrtom švédskom občanovi, ktorý mal byť v Iraku taktiež odsúdený na trest smrti, a to za iný trestný čin súvisiaci s drogami. Informáciu však zatiaľ však nevedelo overiť a potvrdiť. Vo Švédsku sa trest smrti neudeľuje, pričom táto severská krajina sa dlhodobo stavia proti jeho vykonávaniu kdekoľvek svete. Švédsky denník Aftonbladet ešte v júni informoval, že zmienená trojica mužov bola v Iraku obvinená z účasti na zastrelení iného švédskeho občana. K tejto streľbe údajne došlo v januári.

Viac o téme: Trest smrtiŠvédskoIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu