Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Vo Francúzsku to po voľbách vrie! V uliciach vypuklo peklo: Demonštranti pred radnicou ZMLÁTILI starostu

Starosta francúzskeho Limoges Émile Roger Lombertie sa stal obeťou násilia demonštrantov, ktorí ho napadli pred mestskou radnicou
Starosta francúzskeho Limoges Émile Roger Lombertie sa stal obeťou násilia demonštrantov, ktorí ho napadli pred mestskou radnicou (Zdroj: X/SuchasLife/Laurent Obertone)

LIMOGES – Predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku rozprúdili v uliciach väčších aj menších miest doslova peklo. Demonštranti dávali jasne najavo svoju nespokojnosť s aktuálnym vedením krajiny. V meste Limoges to zašlo ešte ďalej, keď dav zaútočil priamo na starostu.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Na stredozápade Francúzska v prefektúre Haute-Vienne bol v nedeľu siedmeho júla vo večerných hodinách napadnutý samotný starosta mesta Limoges Émile Roger Lombertie (DVD). Za týmto útokom stáli podľa Fance Bleu Limousin demonštranti, ktorí oslavovali víťazstvo Nového ľudového frontu v predčasných parlamentných voľbách.  

Podišiel k fontáne 

Starosta Lombertie (73) bol napadnutý pred radnicou v centre mesta. Práve tam sa zhruba od 20:00 začali zhromažďovať podporovatelia Nového ľudového frontu, ktorí si priniesli vlajky, hudobné nástroje a pred radnicou dokonca založili oheň. Zhromaždenie bolo ohlásené bez ohľadu na výsledok volieb. 

Lombertie na prekvapenie verejnosti zišiel následne z pódia, presunul sa k miestnej fontáne a vodou chcel uhasiť oheň. Podľa nemenovaných svedkov týmto spôsobom urazil desiatky ľudí. Namiesto uhasenia sa však dočkal niekoľkých úderov. Iný zdroj uviedol, že to bolo len "strčenie, ale žiadne údery." Mnohí to však považovali za násilní čin a obťažovanie. 

"Zachovali sa k nemu ako ku fašistovi a násilníkovi. Bolo to strašné. Obkľúčili ho zo všetkých strán, stalo sa to veľmi rýchlo. Ozvali sa aj výstrely," uviedol niekto ďalší. 

Mestská polícia, ktorá dohliadala na pokojný priebeh zhromaždenia zasiahla takmer okamžite. Starostu napokon previezli domov bez známok zranenia. Podľa miestnych zdrojov nepotreboval ani prevoz do nemocnice. Po útoku však ostal v miernom šoku. "Prípad je v štádiu vyšetrovania. Na identifikáciu páchateľov použijeme záznamy z priemyselných kamier," uviedla mestská polícia v Limoges. 

Viac o téme: OslavyStarostaDemonštrácieParlamentné voľbyFrancúzskoLimogesNapadnutieNásilieKrimiHaute-VienneÉmile Roger Lombertie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu