Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Talianska polícia zadržala aktivistov: Poliali červenou farbou vchod verejnoprávnej televízie Rai

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Annette Riedl)

RÍM - Talianska polícia zadržala vo štvrtok päť aktivistov zo skupiny Bruciamo Tutto (Všetko spáľme) po tom, ako poliali v Ríme červenou farbou centrálu verejnoprávneho vysielateľa Rai a tiež známu sochu koňa pred jej vchodom. O proteste informovala agentúra ANSA.

Členovia zmieneného hnutia okrem vyliatia farby na budovu umiestnili pod ikonickú sochu koňa aj bábiky na počesť obetí femicídy, teda vrážd žien páchané ich bývalými alebo súčasnými partnermi. Skandovali pritom heslá odsudzujúce takéto vraždy. Tvrdili tiež, že médiá nedostatočne informujú o násilí páchanom na ženách. Použitá červená farba mala symbolizovať krv. Celkovo päť aktivistov zadržala a odviedla polícia.

archívne video

Premenovali sme Ministerstvo životného prostredia na Ministerstvo ničenia životného prostredia, hovorí riaditeľka Greenpeace Slovensko (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Názov tejto aktivistickej skupiny je inšpirovaný výzvou sestry 23-ročnej Giulie Cecchettinovej, ktorú 11. novembra 2023 zavraždil jej bývalý priateľ. Prípad vyvolal v Taliansku pobúrenie. Minulý týždeň pri podobnom proteste poliali aktivisti z Bruciamo Tutto červenou farbou aj svetoznáme Španielske schody v Ríme.

Známe pamätihodnosti sa čoraz viac využívajú na protesty, ktoré tak priťahujú väčšiu pozornosť. Talianska vláda nedávno zvýšila tresty za poškodzovanie pamiatok.

Viac o téme: ProtestAktivistiTalianskoRaiFemicída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu