Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Medzinárodný výbor Červeného kríža bije na poplach: Boje v Kolumbii sa stupňujú, chýba humanitárna pomoc

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ferley Ospina)

BOGOTA - Kolumbia zaznamenala tento rok výrazný pokles v oblasti humanitárnej pomoci, zatiaľ čo boje v krajine sa stupňujú, uviedol v stredu Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Bogota sa snaží už celé desaťročia ukončiť občiansky konflikt. Najväčší počet civilných obetí si za uplynulých šesť rokov vyžiadali výbušné zariadenia, ktoré pripravili o život 18 ľudí a približne 180 zranili, uviedol regionálny vedúci MVČK. Podľa jeho slov sa humanitárna situácia v krajine výrazne zhoršuje, pričom v niektorých oblastiach sa prejavujú jej ničivé následky.

Protesty proti policajnej brutalite si vyžiadali 11 obetí
Zobraziť galériu (2)
Protesty proti policajnej brutalite si vyžiadali 11 obetí  (Zdroj: SITA/AP/Fernando Vergara)

V prvých piatich mesiacoch tohto roka bolo v dôsledku konfliktov vysídlených približne 27.000 osôb a ďalších 31.800 bolo násilne uväznených vo svojich domovoch. MVČK ozrejmil, že došlo aj k 78 prípadom zmiznutia a 116 útokom na zdravotnícky personál, ktorý poskytoval pomoc obetiam násilia. Situácia vo vidieckych oblastiach môže byť ešte kritickejšia, presné údaje odtiaľ však chýbajú.

Podpísanie mierovej zmluvy a odzbrojenie Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) výrazne znížilo násilnosti v krajine, ale neukončilo ich. Boje medzi bezpečnostnými jednotkami krajiny, partizánmi, pravicovými polovojenskými oddielmi a drogovými gangmi tak pokračujú aj naďalej.Kolumbijský prezident Gustavo Petro považuje ukončenie konfliktu a dosiahnutie mieru za svoju prioritu, preto začal rokovať s niekoľkými ozbrojenými skupinami. Opozícia však kritizuje pomalé tempo rokovaní a tvrdí, že vláda robí priveľa ústupkov.

Viac o téme: BojeHumanitárna pomocKolumbiaMedzinárodný výbor Červeného kríža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu