Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Návrhy na členov Súdnej rady môžu poslanci predkladať do 1. augusta

Na snímke rokovacia sála počas 60. schôdze Národnej rady SR.
Na snímke rokovacia sála počas 60. schôdze Národnej rady SR. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR môžu podávať návrhy na členov Súdnej rady SR do 1. augusta. Vyplýva to z rozhodnutia predsedu NR SR zverejneného na webe parlamentu. Parlament v máji odvolal z funkcie dvoch členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána Mazáka, ktorí boli zvolení parlamentom.

Členom Súdnej rady môže byť podľa zákona len osoba, ktorá je bezúhonná, nie je sudcom, má vysokoškolské právnické vzdelanie a najmenej 15 rokov odbornej praxe. Funkcia člena Súdnej rady je nezlučiteľná s funkciou predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR, prokurátora, príslušníka Policajného zboru SR a príslušníka Slovenskej informačnej služby. Tú istú osobu možno zvoliť za člena Súdnej rady najviac v dvoch po sebe nasledujúcich obdobiach.

Z 18 členov Súdnej rady volí parlament troch, aktuálne potrebujú poslanci NR SR zvoliť ešte dvoch členov. Úlohou Súdnej rady je okrem iného zabezpečovať plnenie úloh verejnej kontroly súdnictva, rozhodovať o pridelení a preložení sudcov, ako aj predkladať prezidentovi SR návrhy kandidátov na vymenovanie sudcov a návrhy na odvolanie sudcov.

Viac o téme: PoslanciNRSRSúdna rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu