Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Z druhého kola francúzskych volieb sa stiahlo najmenej 200 kandidátov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

PARÍŽ - Najmenej 200 kandidátov už odstúpilo z boja o voličské hlasy pred druhým kolom predčasných volieb vo Francúzsku. Vyplýva to z utorňajších údajov agentúry AFP.

Zoznamy kandidátov do druhého kola majú byť uzavreté do utorka 18.00 h SELČ. Prinajmenšom 200 osôb, ktoré sa po prvom kole rozhodli ďalej nekandidovať, tvoria podľa AFP takmer výlučne ľavičiari alebo členovia centristického bloku úradujúceho prezidenta Emmanuela Macrona.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Vyše 110 z nich patrí k ľavicovému zoskupeniu Nový ľudový front (NFP) a viac ako 70 zase k prezidentskému blok Spolu (ENS), prezývanému aj macronisti. Odstúpila aj jedna kandidátka krajne pravicovej strany Národné združenie (RN), ktorá sa pred časom nechala odfotografovať v čiapke poddôstojníka nemeckého vojnového letectva Luftwaffe s hákovým krížom. Predčasné voľby vyhlásil prezident Emmanuel Macron v dôsledku neúspechu kandidátov prezidentskej väčšiny v eurovoľbách.

V prvom kole viedla Marine Le Penová

V prvom kole volieb bolo najúspešnejšie RN vedené Marine Le Penovou. Nasledovali ľavicový NFP a centristický Macronov blok ENS, ktorí sa teraz snažia zabrániť, aby RN získalo v parlamente absolútnu väčšinu. Robia tak nielen mobilizáciou svojich voličov, ale aj tým, že vyzývajú svojich kandidátov, aby vo svojom obvode stiahli svoju kandidatúru v prospech súpera RN s lepšími vyhliadkami na víťazstvo.

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (2)
Marine Le Penová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Podľa francúzskeho volebného systému potrebuje kandidát získať v deň volieb nadpolovičnú väčšinu hlasov, ako aj podporu najmenej 25 percent registrovaných voličov vo volebnom obvode, aby bol zvolený hneď v prvom kole. Ak sa tak nestane, do druhého kola postúpia dvaja najlepší kandidáti vo volebnom obvode, ako aj ďalší kandidáti, ktorí získali podporu aspoň 12,5 percenta registrovaných voličov. V druhom kole vyhráva kandidát s najväčším počtom hlasov.

Keďže v prvom kole sa podarilo zvoliť len 76 poslancov, v tom druhom sa rozhoduje o 501 zvyšných kreslách v Národnom zhromaždení.

Viac o téme: VoľbyOdstúpenieKandidátiFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu