Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Mimovládna britská organizácia pred voľbami odhalila desiatku dezinfobotov: Apelujú na sociálne siete

Rishi Sunak Zobraziť galériu (2)
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP/Tolga Akmen)

LONDÝN - Výskum britskej mimovládnej organizácie Global Witness (GW) odhalil účty prevádzkované botmi, ktoré na sociálnych sieťach šírili počas kampane pred štvrtkovými parlamentnými voľbami "účelové dezinformácie a nenávisť". Keďže vzhľadom na načasovanie mohli tieto príspevky výrazne ovplyvniť verejnú mienku, organizácia vyzýva na prešetrenie ich pôvodu a apeluje na zodpovednosť zo strany manažmentu sociálnych sietí. Podpredseda vlády tiež upozornil na snahu o ovplyvňovanie volieb zo zahraničia. Informuje o tom agentúra AFP.

Skupina analytikov GW identifikovala vzorku podozrivých účtov na základe vyhľadávania príspevkov a hashtagov týkajúcich sa zmeny klímy a migrácie. Následne identifikovali najmenej desať podozrivých profilov. Botové profily sú ovládané počítačmi, ale boli naprogramované tak, aby vyzerali ako účty používané ľuďmi.

archívne video

Ministri obrany Slovenskej republiky a Veľkej Británie sa rozprávali aj o budúcnosti Ukrajiny (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Tieto účty v období niekoľkých týždňov po nečakanom vyhlásení dátumu volieb v Spojenom kráľovstve (22. mája) postupne pridali spolu viac ako 60.000 správ obsahujúcich konšpiračné teórie, násilné nenávistné prejavy vrátane islamofóbie, antisemitizmu, homofóbie a transfóbie, uvádza mimovládna organizácia.

Niektoré tiež podľa nej tvrdili, že zmena klímy je podvod alebo že vakcíny spôsobili genocídu. GW zhodnotila, že tieto účty, ktoré okrem iného šírili pochvalné vyjadrenia na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, mohli mať v predvolebnom období vzhľadom na svoju produkciu v desiatkach až stovkách príspevkov denne "príliš veľký vplyv" na verejnú mienku.

Mimovládna britská organizácia pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Osem z týchto profilov bolo podľa mimovládnej organizácie otvorene straníckych, jasne sa hlásiacich k určitej strane alebo proti nej tým, že používali jej logá ako profilový obrázok alebo pravidelne preposielali jej obsah alebo hashtagy. Organizácia však nenašla dôkazy o tom, že by niektorá strana v Spojenom kráľovstve za týchto botov platila či používala ich v rámci svojich kampaní. Podpredseda britskej vlády Oliver Dowden v nedeľu upozornil, že krajiny ako Rusko sa pokúšajú ovplyvniť demokratické procesy. Urobil tak po tom, ako sa objavili správy o tom, že na Facebooku isté stránky šíria identické prokremeľské stanoviská.

Očistenie sociálnych sietí

Ava Leeová, vedúca kampane Global Witness, vyzvala spoločnosť X a ďalšie spoločnosti pôsobiace v oblasti sociálnych médií, aby prešetrili tieto účty a očistili svoje platformy. Zároveň ich požiadala, aby uprednostnili demokraciu pred finančným ziskom. Jeden z desiatich profilov bol nedávno vymazaný, ale ostatných deväť zostalo aktívnych aj po zverejnení zistení od GW. Spoločnosť X sa k veci bezprostredne nevyjadrila.

Viac o téme: VoľbyBritániaDezinformácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu