Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Vo Francúzsku sa rozhoduje o kandidátoch, ktorí sa v 2. kole volieb postavia RN

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Zoznamy kandidátov politických strán pre druhé kolo predčasných volieb vo Francúzsku budú uzavreté v utorok o 18.00 h SELČ. Dovtedy majú kandidáti možnosť odstúpiť z boja o hlasy voličov a svojim priaznivcom odporučiť, komu v nedeľu 7. júla odovzdať svoj hlas.

Podľa francúzskeho volebného systému potrebuje kandidát získať v deň volieb nadpolovičnú väčšinu hlasov, ako aj podporu najmenej 25 percent registrovaných voličov vo volebnom obvode, aby bol zvolený hneď v prvom kole.Ak sa tak nestane, do druhého kola postúpia dvaja najlepší kandidáti vo volebnom obvode, ako aj ďalší kandidáti, ktorí získali podporu aspoň 12,5 percenta registrovaných voličov. V druhom kole vyhráva kandidát s najväčším počtom hlasov.Podľa údajov denníka Le Monde do pondelka 23.00 h SELČ sa v druhom kole rozhodlo nekandidovať 185 kandidátov, ktorí sa v prvom kole umiestnili na treťom mieste. Zostáva ešte 126 obvodov, v ktorých sa o mandát poslanca Národného zhromaždenia uchádzajú traja kandidáti.

Pred predčasnými voľbami, ktoré prezident Emmanuel Macron vyhlásil v dôsledku neúspechu kandidátov prezidentskej väčšiny v eurovoľbách, sa vyformovali tri silné volebné bloky. Najsilnejšie je krajne pravicové Národné združenie (RN) a jeho spojenci, nasledované ľavicovým Novým ľudovým frontom (NFP) - zahŕňajúcim strany od krajnej ľavice cez socialistov až po zelených - a napokon prezidentský blok Spolu (ENS), prezývaný aj "macronisti".

V prvom kole bolo najúspešnejšie RN. Zvyšné dva bloky sa pred druhým kolom volieb snažia zabrániť RN získať v parlamente absolútnu väčšinu - nielen mobilizáciou svojich voličov, ale aj tým, že vyzývajú svojich kandidátov, aby vo svojom obvode stiahli svoju kandidatúru v prospech súpera RN s lepšími vyhliadkami na víťazstvo.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

Le Monde konštatuje, že kým NFP dal svojim kandidátom jasnú výzvu stiahnuť sa a tak zablokovať nástup RN k moci, blok ENS sa zrejme ešte nerozhodol, ako postupovať v prípadoch, keď vyššiu šancu poraziť kandidáta RN má kandidát za krajne ľavicovú stranu Nepoddajné Francúzsko (LFI), ktorá je vnímaná ako kontroverzná, príliš radikálna a v kontexte súčasnej situácie na Blízkom východe aj ako protiizraelská.Ako v súvislosti s tým dodal Le Monde, prezident Emmanuel Macron v pondelok na stretnutí s predsedom vlády Gabrielom Attalom, ktorý vedie vládnu väčšinu vo voľbách, nedal jasný pokyn na stiahnutie kandidátov ENS.

Viac o téme: VoľbyKandidátiFrancúzskoRN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu