Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu o AI: Iniciovala ju Čína

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/hirun)

NEW YORK - Valné zhromaždenie (VZ) OSN v pondelok prijalo rezolúciu zameranú na problematiku umelej inteligencie (AI) a prístupu k nej. Text prijatej rezolúcie vyzýva na odstránenie rozdielov medzi krajinami a zabezpečenie rovnakých príležitostí na využívanie AI. Dokument iniciovala Čína s podporou USA a väčšina štátov ho podporila.

Rezolúcia z pondelkového zasadnutia vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby "zabezpečilo a podporovalo spravodlivé, otvorené, inkluzívne a nediskriminačné podnikateľské prostredie", a to od návrhu a vývoja AI až po jej používanie.Táto rezolúcia sa zároveň zaväzuje "preklenúť rozdiely medzi krajinami v oblasti AI a iných digitálnych technológií" a podporovať medzinárodnú spoluprácu vrátane výmeny poznatkov a transferu technológií do rozvojových štátov.

Prvú rezolúciu OSN o AI prijalo VZ OSN ešte 21. marca. Iniciovali ju USA a podieľalo sa na nej 123 krajín.Vyjadruje sa v nej globálna podpora medzinárodnému úsiliu o to, aby bola AI "bezpečná, spoľahlivá a dôveryhodná" a aby ju mohli využívať všetky národy.Uznáva sa v nej tiež, že "riadenie systémov umelej inteligencie je vyvíjajúca sa oblasť", ktorá si vyžaduje ďalšie diskusie o možných prístupoch.V texte rezolúcie sa rovnako apeluje na krajiny, aby zabezpečili ochranu osobných údajov, ochranu ľudských práv a monitorovanie AI z hľadiska potenciálnych rizík.V oboch rezolúciách, americkej aj čínskej, sú varovania pred nebezpečenstvami AI a zároveň sa vyzdvihujú jej potenciálne prínosy pri podpore hospodárskeho rozvoja a života ľudí na celom svete.

Valné zhromaždenie OSN prijalo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Obidve sa tiež zameriavajú na komerčné využitie AI, avšak čínsky veľvyslanec pri OSN Fu Cchung v pondelok novinárom povedal, že aj vojenský rozmer AI je v tomto kontexte veľmi dôležitý a niektoré podľa neho krajiny zvažujú návrh rezolúcie o vojenskom využití AI. Čína sa podľa agentúry AP zúčastňuje na rokovaniach v Ženeve o kontrole smrtiacich autonómnych zbraní.

Prijatie obidvoch nezáväzných rezolúcií naznačuje, že USA aj Čína, ktoré sú v mnohých oblastiach rivalmi, chcú zohrávať kľúčovú úlohu pri formovaní budúcnosti nových technológií. Fakt, že obe rezolúcie boli prijaté 193-členným VZ OSN potvrdzuje širokú podporu ich líderstva v tejto oblasti, konštatovala AP.Čínsky veľvyslanec však kritizoval navrhované pravidlo amerického ministerstva financií z 21. júna, ktoré by obmedzilo a monitorovalo americké investície do AI, počítačových čipov a kvantovej výpočtovej techniky na území Číny."Sme rozhodne proti týmto sankciám," povedal. Čína sa domnieva, že toto pravidlo nepomáha rozvoju technológií a rozdeľuje svet. Žiada preto USA, aby tieto sankcie zrušili.

Viac o téme: RezolúciaČínaAIOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu