Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

V Alžírsku zadržali novinárov za video: Podnikateľky kritizovali úrady

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALŽÍR - Alžírske úrady zadržali dvoch novinárov za zverejnenie kritickej reportáže - o podnikateľkách protestujúcich proti tomu, ako s nimi zaobchádzali na vládou sponzorovanom podujatí.

Podľa alžírskeho Národného výboru pre oslobodenie väzňov tento videozáznam údajne predstavoval podnecovanie k nenávistným prejavom a ich šírenie, informuje správa agentúry AP.

archívne video

Krajský súd odmietol návrhy čurillovcov na neodkladné opatrenia, oznámil Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

K zadržaniu Sufjána Ghirúsa a Farháta Umara z portálu Algerie Scoop došlo ešte minulý týždeň.Na videu, ktoré bolo zverejnené, dve ženy - zakladateľky startupov - obvinili vládu, že ich na podujatí organizovanom ministerstvom školstva a odbornej prípravy "ponižuje" a zaobchádza s nimi s "opovrhnutím".

Ghirús pôsobí ako šéfredaktor Algerie Scoop a Umar ako riaditeľ tohto portálu. Alžírska vláda dala portálu oprávnenie na príslušnú činnosť ešte v roku 2021.Od nástupu prezidenta Abdala Madžída Tabbúna k moci pred štyrmi rokmi novinári v tejto severoafrickej krajine čelia stupňujúcej sa represii a nátlaku. Podľa odborníkov im na základe často pochybných obvinení hrozí dlhý pobyt vo väzení.

Reportéri bez hraníc

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc nedávno znížila hodnotenie Alžírska v rebríčku slobody prejavu na 139. miesto zo 180. Zároveň odsúdila "tlak na nezávislé médiá a hrozby zatýkania novinárov".

AP pripomína, že populárna spravodajská webstránka Radio M v júni oznámila, že ukončuje činnosť z dôvodu "nemožných podmienok". Jej redaktor Ihsán Kádi si odpykáva päťročný trest odňatia slobody na základe obvinenia, že jeho mediálna spoločnosť prijímala finančné prostriedky zo zahraničia za jeho spravodajstvo, ktoré bolo často kritické voči vláde.

Viac o téme: VideoNovináriAlžírskoPodnikateľky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu