Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Juhoafrický prezident Ramaphosa vymenoval novú vládu

Cyril Ramaphosa
Cyril Ramaphosa (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

KAPSKÉ MESTO - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v nedeľu neskoro večer vymenoval novú vládu. O vzniku vládnej koalície sa rokovalo niekoľko týždňov, informuje správa agentúry AFP.

Parlamentné voľby v JAR sa konali 29. mája a Ramaphosov Africký národný kongres (ANC) v nich prvý raz od svojho nástupu k moci na konci apartheidu pred tromi desaťročiami stratil absolútnu väčšinu: získal "len" 40 percent hlasov, čo je 159 z celkovo 400 poslaneckých mandátov.

archívne video

Podpredseda NR SR poverený jej vedením P. Žiga novozvoleným poslancom EP: (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nasledovali tak rokovania o vzniku vládnej koalície, ktoré ANC viedol s deviatimi ďalšími stranami. Na základe dohody má ANC vo vláde 20 postov vrátane kľúčových rezortov: ministerstva zahraničných vecí, financií, obrany, spravodlivosti a polície. Najväčším koaličným partnerom je Demokratická aliancia (DA), ktorá bude mať šesť ministerstiev. Zuluská nacionalistická Strana slobody Inkatha (IFP) a ďalšie menšie strany získali spolu šesť rezortov.

"Vytvorenie vlády národnej jednoty v jej súčasnej podobe nemá v histórii našej demokracie obdobu," povedal 71-ročný Ramaphosa, ktorého v júni parlament opätovne zvolil do funkcie hlavy štátu. Došlo k tomu po tom, ako ANC uzavrel bezprecedentnú koaličnú dohodu s DA, čím vytvorili vládu národnej jednoty.

"Budúca vláda bude uprednostňovať rýchly, inkluzívny a udržateľný hospodársky rast a vytváranie spravodlivejšej spoločnosti bojom proti chudobe a nerovnosti, ako aj proti nezamestnanosti," povedal prezident a dodal, že musí zabezpečiť, aby sa všetky strany mohli zmysluplne podieľať na výkonnej moci štátu, ako aj na rôznych parlamentných pozíciách.

Viac o téme: VládaKoalíciaAfrikaCyril Ramaphosa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu