Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Chorvátsko nezvláda nápor dovolenkárov: Dopravné peklo na cestách k moru! Hlásia kilometrové kolóny

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Hlavná turistická sezóna sa rozbieha a s príchodom školských prázdnin sa už počas víkendu rapídne zvýšil aj počet vozidiel na cestách do obľúbeného Chorvátska. Mnohí dovolenkári ešte mohli využiť situáciu, že cestné mýto sa o desať percent zvýšilo až od pondelka 1. júla a najmä v sobotu sa na cestách tvorili dlhé, niekoľkokilometrové kolóny. Tie hlásili aj v pondelok ráno.

Pokiaľ ste sa v týchto dňoch rozhodli vydať na cestu k Jadranu, pri niektorých úsekoch by ste sa mali vybaviť poriadnou dávkou trpezlivosti, keďže uviaznuť môžete v poriadne dlhých kolónach. Veľký nápor pocítili chorvátske cesty už tento víkend, kedy sa plánovaný príjazd pre mnohých dovolenkárov predĺžil o niekoľko desiatok minút až hodín.

@matej.amg

Sobota 22.6. na 🇭🇷 cestách 🤯🥵

♬ original sound - matej.amg

Chorvátske média hlásia, že sa zvýšila premávka na hlavných cestách, prístupoch k turistickým centrám a na niektorých hraničných priechodoch. Podobná situácia panuje aj dnes, kedy sa oficiálne začína hlavná letná sezóna. Na diaľnici A2 Záhreb - Macelj ráno upozorňovali na zhruba 6-kilometrovú kolónu na križovatke v smere na Záhreb. Vodiči si počkajú aj na Jadranskej magistrále (DC8), kde sa zvýšila premávka na prístupoch k mestu Split. Približne polhodinu sa aktuálne čaká na hraničnom priechode s Bosnou a Hercegovinou Stara Gradiška.

Chorvátsko nezvláda nápor dovolenkárov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sezónne cestné mýto je od 1. júla drahšie

V Chorvátsku naďalej treba počítať s mýtnymi bránami, tzv. cestarinami, kde sa platí mýto po zjazde z diaľnice. Ceny budú aj toto leto pre osobné autá drahšie o desať percent v období od 1. júla do 30. septembra. Napríklad, cesta z maďarsko-chorvátskej hranice (Goričan) do Záhrebu tak od dnes stojí 6,40 eura namiesto 5,80 eura a tí, čo smerujú zo Záhrebu na Lipovac po A3 si musia pripraviť 18,60 eura namiesto doterajších 16,90 eura.

Dlhé kolóny sa vedia tvoriť aj na mýtnych bránach. Výhodné je preto kúpiť si zariadenie ENC, ktoré má vlastné pruhy, kde sa nestojí a poplatky sa sťahujú z dobitého kreditu. Okrem toho, ceny v tomto prípade sú o viac ako pätinu lacnejšie v porovnaní s klasickými "cestarinami", kde peniaze vyberajú pracovníci. 

Chorvátsko nezvláda nápor dovolenkárov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Chorváti zamýšľajú zrušiť mýtne brány ku koncu tohto roka. Naďalej však nebudú mať diaľničné známky, ale poplatky budú vyberať na základe prejazdených kilometrov. Pre turistov to bude znamenať nutnosť vytvoriť si účet, na ktorom budú mať vložené prostriedky, ktoré sa budú účtovať pri vjazde a výjazde z diaľnice.

Viac o téme: DopravaDovolenkaMýtoKolónyZáhrebChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu