Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Zmrzlina drahšia ako kedykoľvek predtým: V obľúbených dovolenkových destináciách si poriadne priplatíte!

(Zdroj: Getty Images)

EURÓPA – Vzdelávacia platforma Preply zverejnila zoznam aktuálnych cien zmrzliny až v 40 obľúbených európskych dovolenkových destináciách. Na niektorých miestach vyskočila cena až na 5 eur za jeden kopček zmrzliny, na iných miestach je dokonca lacnejšia ako na Slovensku. Ktoré sú to?

Obľúbená pochúťka mnohých ľudí je čoraz drahšia. Presvedčili sa o tom aj na jazykovej vzdelávacej platforme Preply, kde skúmali aktuálne tohtoročné ceny zmrzliny v 40 najobľúbenejších európskych krajinách. Ako zdroj boli použité webové stránky, recenzie ako aj priame návštevy zmrzlinární. Ľadovej pochúťke počas horúceho dňa a najmä na dovolenke neodolá takmer nikto, no na niektorých miestach si zrejme nákup vychladeného dezertu poriadne premyslíte.

Dobový piknik v Sade Janka Kráľa (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Najlacnejší kopček je na plážach Tureckej riviéry

Najlacnejší kopček zmrzliny nájdu dovolenkári tento rok na plážach Tureckej riviéry. Na týchto miestach stojí jeden kopček iba 0,55 eura a tak sa táto cena výrazne líši dokonca aj od cien na Slovensku. Treba však podotknúť, že zmrzlinárne na tureckom pobreží sú jedny z mála, kde ešte dostanete pochúťku pod 1 euro. Na najobľúbenejších dovolenkových miestach totižto jeden kopček zmrzliny vyjde v priemere na 2,39 eura. Za rastom cien možno hľadať aj infláciu alebo zvýšené náklady na suroviny, či čoraz častejšie spomínané zvýšenie cien energií.

V Taliansku si obľúbenú pochúťku poriadne premyslíte

Na albánskom pobreží Stredozemného mora zaplatíte za kopček 1,50 eura, na dovolenke pri Balatone v Maďarsku zase v priemere 1,22 eura. V Bulharsku je to v priemere 1,77 eura, na Cypre 1,86 eura. Cena za kopček zmrzliny stúpla aj pri „slovenskom mori“ v Chorvátsku, kde si zaplatíte v priemere 2,06 eura. Lacnejšie nie je ani Taliansko, kde cena za obľúbené "gelato" sa líši od miesta. Zatiaľ čo na severe zaplatíte za kopček v priemere 2,14 eura, na Sicílii alebo Sardínii už cena prekračuje 2,60 eura. Najdrahšiu zmrzlinu dostanete v talianskom Ríme, kde jeden kopček stojí až 3,62 eur.

Možno vás to prekvapí, ale zdá sa, že najdrahšia zmrzlina nie je v tradičnej európskej dovolenkovej destinácii ale v Nórsku. Tam za jeden kopček zaplatíte až 5,41 eura. Zaujímavosťou zostáva, že príchuť vanilky je najviac obľúbená v krajinách ako Nemecko, Veľká Británia, Španielsko a Švajčiarsko, zatiaľ čo čokoládovú zmrzlinu si zas obľúbilo Rakúsko, Francúzsko ale aj Fínsko. V Taliansku jednoznačne vyhráva pistáciová a v Poľsku smotanová príchuť.

Viac o téme: DovolenkaLetoZmrzlinaPrázdninyKopček zmrzlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu