Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Zomrel oceňovaný albánsky spisovateľ: Dožil sa 88 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TIRANA- Vo veku 88 rokov zomrel v pondelok v Tirane známy albánsky spisovateľ Ismail Kadare. Podľa agentúry AFP o tom informoval jeho vydavateľ Bujar Hudhri, ktorý dodal, že Kadare podľahol infarktu.

Kadare, ktorý sa narodil 28. januára 1936 v meste Gjirokastër v južnom Albánsku, je najznámejším a najpredávanejším albánskym spisovateľom. Najprv písal poéziu, ale od 60. rokov sa venoval próze. Jeho prvý román Generál mŕtvej armády zožal medzinárodný úspech.

archívne video

Na Bradle si uctili pamiatku tragickej smrti Milana Rastislava Štefánika (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Od roku 1990 žil striedavo v Albánsku a Francúzsku. Bol doživotným členom Francúzskej akadémie, ktorá bola založená v roku 1635 s cieľom dohliadať na čistotu francúzskeho jazyka. V roku 1992 Kadare získal medzinárodnú cenu pomenovanú po talianskom publicistovi Cinovi Del Duca, roku 2005 sa stal laureátom Medzinárodnej Man Bookerovej ceny a v roku 2009 mu bola udelená Cena princa astúrskeho. Niekoľkokrát bol navrhnutý na udelenie Nobelovej ceny za literatúru. Kadareho diela vyšli v asi 30 jazykoch; v slovenčine to boli napríklad romány: Spiritus, Aischylos, ten veľký smoliar, či Kronika v kameni.

Viac o téme: SmrťSpisovateľIsmail Kadare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu