Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Tuniský prezident po smrti desiatok ľudí na púti hadždž odvolal ministra

Tuniský prezident Kajs Saíd
Tuniský prezident Kajs Saíd (Zdroj: SITA/Slim Abid/Tunisian Presidency via AP)

TUNIS - Tuniský prezident Kajs Saíd v piatok bez bližšieho vysvetlenia odvolal ministra pre náboženské záležitosti Ibrahima Chaibiho. Podľa agentúry Reuters to súvisí s úmrtiami Tunisanov počas moslimskej púti hadždž v Saudskej Arábie.

Kancelária prezidenta vo vyhlásení na Facebooku uviedla, že Saíd sa rozhodol ukončiť pôsobenie ministra Chaibiho. Tuniská diplomacia v utorok informovala, že počas púte hadždž zahynulo 35 Tunisanov, podľa médií ich počet už dosiahol najmenej 49. Ministerstvo nepriblížilo, či úmrtia súviseli s extrémnymi horúčavami. Väčšina z obetí však podľa neho do Saudskej Arábie cestovala s turistickými vízami a mimo oficiálneho programu moslimskej púte.

archívne video

Biskup Trstenský po tragickej nehode na Spiši vyjadril blízkosť pozostalým (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Agentúra AFP v bilancii založenej na oficiálnych vyhláseniach v piatok stanovila celkový počet obetí na 1 126. Viac ako polovica z nich boli občania Egypta. Úmrtia sú väčšinovo pripisované vysokým teplotám.

Každoročná púť hadždž je jedným z piatich pilierov islamu a musia ju aspoň raz za život absolvovať všetci moslimovia, ktorí na to majú prostriedky. Jej termín sa určuje podľa lunárneho islamského kalendára a tento rok opäť pripadol na obdobie horúceho saudskoarabského leta. V pondelok napríklad namerali v Mekke až 51,8 stupňa Celzia.

Prvý pilier islamu (šaháda) predpisuje, že každý, kto otvorene a úprimne vyhlási: "Nie je žiadny Boh okrem Alaha a Mohamed je jeho prorok", sa môže stať moslimom. Druhý pilier tvorí modlitba (salát), ktorá by sa mala modliť päťkrát denne pri východe slnka, ráno, na obed, poobede a pri západe slnka. Tretí pilier (zakát) prikazuje podporovať milodarmi a milým slovom tých, ktorí sú v núdzi. Štvrtý pilier (saúm) predstavuje povinnosť dodržiavať pôst v mesiaci ramadán.

Viac o téme: OdvolanieSmrťHadždžTuniskoMinisterKajs SaídIbrahim Chaibi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu