Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Prezident Jun čelí hrozbe impeachmentu: Petícia získala obrovskú podporu

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol
Juhokórejský prezident Jun Sok-jol (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon, Poo)

SOUL - Online petícia vyzývajúca na vznesenie ústavnej žaloby proti juhokórejskému prezidentovi Jun Sok-jolovi zaznamenala v dôsledku veľkého náporu záujemcov oneskorenia aj prerušenia. V nedeľu neskoro večer o tom informoval predseda parlamentu s prísľubom, že problémy vyriešia čo najskôr, napísala agentúra Reuters.

Pod petíciu, ktorá je zverejnená na webovej stránke Národného zhromaždenia, sa od jej spustenia 20. júna podpísalo viac než 811.000 ľudí. Občania v nej vyzývajú parlament, aby predstavil návrh zákona so zámerom začať voči prezidentovi Junovi procedúru impeachmentu z dôvodu, že nie je vhodný na vykonávanie svojej funkcie.

archívne video

Michelko tvrdí, že Šimkovičová má silnú pozíciu, vzniká petícia na jej podporu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Záujemcovia snažiaci sa v pondelok dostať na webovú stránku s cieľom petíciu podpísať museli pre zdržanie čakať až štyri hodiny. V určitom okamihu sa na čakacej listine ocitlo viac než 30.000 ľudí. Petícia okrem iného obviňuje Juna z korupcie, podnecovania rizika vojny so susednou Severnou Kóreou a vystavovania Juhokórejčanov zdravotným rizikám tým, že nezabránil Japonsku vypúšťať vyčistenú rádioaktívnu vodu z jadrovej elektrárne Fukušima.

Akúkoľvek petíciu, ktorú podpísalo vyše 50.000, musí parlament na základe zákona posunúť výboru, aby rozhodol o jej prípadnom predložení na hlasovanie v pléne.Schválenie by si potom vyžadovalo podporu dvojtretinovej väčšiny poslancov. O záležitosti by následne rokoval ústavný súd, ktorý rozhodne o odvolaní či zotrvaní prezidenta vo funkcii.

Opozičná Demokratická strana, ktorá má v parlamente väčšinu, však podľa médií váhala, či má petíciu pretaviť do návrhu zákona o obžalobe voči Junovi. Jej hovorca uviedol, že strana o tejto záležitosti zatiaľ nebude rokovať.

Viac o téme: PrezidentKóreaPetíciaImpeachment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu