Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

V prvom kole francúzskych parlamentných volieb vedie Národné združenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

PARíŽ - Francúzska krajne pravicová strana Národné združenie (RN) vedie v prvom kole nedeľňajších predčasných parlamentných volieb so ziskom približne 34 percent hlasov, uviedli na základe tzv. exit pollov prieskumné spoločnosti. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

archívne video

V Martine si ľudia volia svojich zástupcov do Európskeho parlamentu v priestoroch autokempingu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) sa umiestnila na druhom mieste s približne 29 percentami, tretie miesto predbežne patrí centristickému bloku prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý podporilo 20,5 percenta až 23 percent voličov. Elabe vo svojom odhade pre stanicu BFM TV uviedla, že RN a jeho spojenci by mohli v druhom kole hlasovania 7. júla získať v Národnom zhromaždení - dolnej komore parlamentu - 260 až 310 kresiel, zatiaľ čo Ipsos v prieskume pre stanicu France Télévisions predpovedá pre RN a jeho spojencov 230 až 280 mandátov.

V prvom kole francúzskych
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Na získanie absolútnej väčšiny v Národnom zhromaždení je potrebných 289 kresiel. Výsledky hlasovania s vysokou účasťou, ktoré sú v súlade s predvolebnými prieskumami, priniesli len málo jasných informácií o tom, či protiimigračná a euroskeptická strana RN bude schopná zostaviť vládu spolu s proeurópskym Macronom. Pred druhým kolom volieb krajinu čaká týždeň politického vyjednávania. Konečný výsledok bude závisieť od toho, ako sa strany rozhodnú spojiť svoje sily v každom z 577 volebných obvodov. Vo Francúzsku je viac než 49 miliónov oprávnených voličov.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoNárodné združenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu