Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Komunistická strana vylúčila exministra obrany: Budú ho stíhať z korupcie

Si Ťin-pching
Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein, File)

PEKING - Čínske štátne médiá vo štvrtok oznámili, že vládnuca Komunistická strana vylúčila zo svojich radov bývalého ministra obrany. Li Šang-fu bol za doteraz nevyjasnených okolností odvolaný z pozície ministra ešte minulý rok. Proces je súčasťou dlhodobej snahy prezidenta Si Ťin-pchinga o deklarovanú očistu armády. O správe informovala agentúra AFP.

"Politbyro rozhodlo o vylúčení Li Šang-fua zo strany, ukončilo jeho poverenie ako predstaviteľa 20. národného kongresu a postúpilo podozrenia z trestnej činnosti týkajúce sa jeho osoby vojenskej prokuratúre na preskúmanie a trestné stíhanie," oznámila čínska štátna televízia CCTV.

archívne video

Líderka eurokandidátky Miriam Lexmann (KDH): Roky bojuje s veľmocou, aby chránila Európu. Čína na ňu uvalila sankcie! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vedenie strany vo svojom stanovisku uviedlo, že bývalý minister "spôsobil veľkú ujmu strane, národnej obrane a ozbrojeným silám". Údajne je podozrivý z úplatkárstva a zneužitia pozície pre osobný prospech. Jeho predchodca Wej Feng-che je takisto obvinený z podobných činov.

Rozhodnutie o bývalých ministroch má strana prijať počas plenárneho zasadnutia, ktoré sa bude konať 15. - 18. júla, informovala agentúra Reuters. Obvinených pravdepodobne čakajú doživotné tresty odňatia slobody.

Podľa agentúry AP boli za vlády prezidenta a straníckeho vodcu Si Ťin-pchinga takéto obvinenia v minulosti vznesené voči mnohým vojenským predstaviteľom. Prezident stojí na čele ozbrojených síl aj Ústrednej vojenskej komisie a od svojho nástupu k moci pred viac ako desiatimi rokmi urobil z boja proti korupcii charakteristickú črtu svojej vlády.

Viac o téme: KorupciaČínaKomunizmusLi Šang-fu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu