Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Štvoricu odsúdili za vraždu opozičného srbského politika: Vláda označila verdikt za škandalózny

(Zdroj: SITA/AP Photo/Bojan Slavkovic)

PRIŠTINA - Súd v Kosove v piatok usvedčil štvoricu osôb v prípade vraždy srbského opozičného politika Olivera Ivanoviča z januára 2018. Informuje o tom agentúra AFP.

Štyroch zo šiestich obžalovaných súd odsúdil za napomáhanie zabitiu v rámci organizovanej zločineckej skupiny a vraždu. Medzi usvedčenými je jeden príslušník miestnej ochranky a traja etnickí Srbi - príslušníci kosovskej polície. Súd ich odsúdil na štyri až 10 rokov vo väzení. Srbská vláda piatkový verdikt kritizovala a označila za škandalózny.

archívne video

Slovensko posiela na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Kľúčový politik

Ivanovič bol jedným z kľúčových miestnych politikov na severe Kosova, kde dominujú Srbi. Pred sídlom jeho strany v meste Mitrovica ho 16. januára 2018 zasiahli šiestimi nábojmi. Mitrovica je etnicky rozdelená, jej severnú časť obývajú Srbi a na juhu žijú Albánci. Politik sa usiloval bojovať proti organizovanému zločinu, ktorý je v tomto meste rozšírený. Kosovské úrady z plánovania vraždy dlhodobo podozrievajú lídra tamojšej srbskej menšiny. "Sme presvedčení, že vražda bola spáchaná z politických dôvodov skupinou, ktorú viedol Milan Radoičič," uviedla obžaloba.

Viac o téme: VraždaSúd SrbskoKosovoOliver Ivanovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu