Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Orbán tvrdí, že Francúzsko podporuje agendu maďarského predsedníctva v Rade EÚ

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Bertrand Guay, Pool via AP)

PARÍŽ - Maďarský premiér Viktor Orbán tvrdí, že Francúzsko podporuje agendu nadchádzajúceho maďarského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa plánuje zamerať na posilnenie európskeho hospodárstva. Orbán sa takto vyjadril v rozhovore pre maďarské verejnoprávne médiá po tom, ako v stredu v Paríži rokoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, informuje agentúra MTI.

Predseda maďarskej vlády uviedol, že jeho rozhovory s Macronom sa týkali francúzsko-maďarských vzťahov a najbližších šiestich mesiacov, počas ktorých bude Budapešť predsedať eurobloku. Maďarsko prevezme rotujúce predsedníctvo Rady EÚ od 1. júla do 31. decembra.

archívne video

Po vstupe Maďarska do EÚ študuje viac mladých na Slovensku (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Orbán podotkol, že Paríž je po Berlíne a Ríme už jeho treťou zástavkou v sérii takýchto stretnutí s lídrami krajín EÚ.

"Po Berlíne a Ríme sme dosiahli dohodu aj tu a dostali sme súhlas, aby sa nasledujúcich šesť mesiacov maďarského predsedníctva venovalo zlepšeniu konkurencieschopnosti európskeho hospodárstva," zhodnotil maďarský premiér priebeh schôdzky s Macronom.

Informoval, že sa v rozhovoroch s francúzskym prezidentom dotkli aj témy rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu. Drvivá väčšina členských krajín EÚ si podľa Orbána želá, aby tieto krajiny vstúpili do EÚ čo najskôr, pričom Budapešť za to bude zasadzovať aj v nadchádzajúcom období.

Viac o téme: AgendaFrancúzskoViktor OrbánRada EÚMaďarské predsedníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu