Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

V Bolívii došlo k neúspešnému štátnemu prevratu! Armádne jednotky stiahli veliteľa zo sídla prezidenta

V Bolívii sa uskutočnil neúspešný štátny prevrat
V Bolívii sa uskutočnil neúspešný štátny prevrat (Zdroj: X/Megatron)

LA PAZ - Bolívijské armádne jednotky, ktoré sa s ťažkou technikou zhromaždili na námestí v meste La Paz a vstúpili do sídla prezidenta, sa zo svojich pozícií po niekoľkých hodinách stiahli. Ich veliteľa, generála Juana Josého Zuňigu medzičasom zadržala bolívijská polícia. Agentúra AP napísala, že v krajine došlo k zjavne neúspešnému pokusu o štátny prevrat.

Jednotky pod vedením jedného z veliteľov armády generála Zuňigu sa zišli na hlavnom námestí Plaza Murillo, kde sa nachádza prezidentský palác. Podľa agentúry Reuters obrnené vozidlo potom narazilo do dverí paláca a vojaci vtrhli dnu.

archívne video

Prezidentka a premiér po rokovaní Bezpečnostnej rady uistili verejnosť, že k žiadnemu policajnému prevratu nedochádza (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Bolívijský prezident Luis Arce už predtým na sociálnej sieti X varoval pred "nepravidelnou mobilizáciou niektorých armádnych jednotiek" a vyzval na rešpektovanie demokracie. "Krajina čelí pokusu o štátny prevrat. Sme tu, pevne v Casa Grande, aby sme čelili každému pokusu o prevrat. Potrebujeme, aby sa bolívijský národ zorganizoval," vyhlásil Arce vo videopríhovore, obklopený ministrami v prezidentskom paláci.

Generála Zuňigu následne konfrontoval na chodbe paláca, čo odvysielala štátna televízia. "Som váš veliteľ a nariaďujem vám, aby ste stiahli svojich vojakov, a túto neposlušnosť nedovolím," povedal Arce.

Zuňiga tvrdil, že krajinu "ovládla elita a vandali, ktorí ju zničili". "Armáda má v úmysle obnoviť skutočnú demokraciu," vyhlásil s tým, že prezidenta Arceho zatiaľ uznáva ako veliteľa ozbrojených síl, ale že "dôjde k výmene ministrov a vlády". Zároveň chcel podľa svojich slov prepustiť "politických väzňov" vrátane bývalej prezidentky Jeanine Áňezovej, ktorú odsúdili v roku 2022 na desať rokov väzenia za porušenie povinností a ústavy.

Arce potom vymenoval nových veliteľov armády, námorníctva a letectva. To zahŕňalo aj pozíciu Zúňigu. Nový šéf armády José Wilson Sánchez následne nariadil jednotkám, aby sa z paláca stiahli.

Spojené štáty americké uviedli, že situáciu v Bolívii monitorujú a vyzvali na zdržanlivosť. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell zase odsúdil akýkoľvek pokus o porušenie ústavného poriadku. Dianie odsúdili aj viacerí lídri krajín Latinskej Ameriky vrátane Brazílie a Mexika. Španielsky premiér Pedro Sánchez vyzval na rešpektovanie demokracie a právneho štátu.

EÚ, Španielsko i krajiny Latinskej Ameriky odsúdili kroky armády v Bolívii

Európska únia, Španielsko i prezidenti viacerých krajín Latinskej Ameriky v noci na štvrtok odsúdili kroky bolívijskej armády, ktorá v stredu vstúpila do sídla prezidenta krajiny. Píšu svoje vyjadrenia na sociálnej sieti X a informuje o tom webová stránka stanice BBC.

"Európska únia odsudzuje akýkoľvek pokus o narušenie ústavného poriadku v Bolívii a zosadenie demokraticky zvolených vlád," uviedol na sociálnej sieti X šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. EÚ takisto vyjadrila solidaritu s bolívijskou vládou a obyvateľmi.

Sánchez na sociálnej sieti napísal, že jeho krajina odsudzuje vojenské kroky v Bolívii. "Bolívijskej vláde i obyvateľom vyjadrujeme podporu a solidaritu a žiadame rešpektovanie demokracie a právneho štátu," uviedol.

Bolívijský prezident Luis Arce kroky armády označil za pokus o štátny prevrat a žiadal mobilizáciu obyvateľstva. Vojaci i vozidlá sa zo svojich pozícií po niekoľkých hodinách stiahli. Ich veliteľa, generála Juana Josého Zuňigu, medzičasom zadržala bolívijská polícia.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador zo strany svojej krajiny vyjadril úplnú podporu bolívijskému prezidentovi Arcemu. Hlava štátu Kolumbie Gustavo Petro vyjadril k vojenskému prevratu v Bolívii odmietavý postoj. "Vyzývam všetok bolívijský ľud na demokratický odpor. Latinská Amerika sa musí zjednotiť v záujme demokracie," uviedol.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva odsúdil akýkoľvek pokus o štátny prevrat v Bolívii. Uviedol, že je zástanca demokracie a chce, aby prevládala v celej Latinskej Amerike. Pokus o prevrat na sociálnej sieti X odsúdil aj venezuelský líder Nicolás Maduro.

Viac o téme: VeliteľPolícia BolíviaArmádne jednotkyJosé Zuňig
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu