Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Nová vláda v Egypte zložila prísahu: Premiérom ostáva Madbúlí

Na snímke egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí (uprostred) pózuje s novým egyptským kabinetom na čele s premiérom Mustafom Madbúlim (štvrtý zľava) v paláci Al-Ittihádíja v Káhire v stredu 3. júla 2024.
Na snímke egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí (uprostred) pózuje s novým egyptským kabinetom na čele s premiérom Mustafom Madbúlim (štvrtý zľava) v paláci Al-Ittihádíja v Káhire v stredu 3. júla 2024. (Zdroj: SITA/Mediálna kancelária egyptského predsedníctva prostredníctvom agentúry AP)

KÁHIRA - Nová egyptská vláda na čele s doterajším premiérom Mustafom Madbúlím v stredu zložila prísahu do rúk prezidenta Abdala Fattáha Sísího. V kabinete sú aj staronoví ministri, zmeny okrem iného nastali vo vedení rezortov diplomacie, obrany i financií. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Päťdesiatosemročný Madbúlí bol prvýkrát vymenovaný za premiéra v júni 2018. Demisiu svojej vlády podal začiatkom júna - dva mesiace po tom, ako Sísí zložil prísahu na tretie šesťročné obdobie.

archívne video

Humanitárna pomoc bola dnes presunutá z Egypta do Gazy (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Sámiha Šukrího na poste šéfa diplomacie nahradí niekdajší egyptský veľvyslanec v Európskej únii Badr Abdaláttí. Podľa miestnych médií bude stáť na čele zlúčeného ministerstva zahraničných vecí a prisťahovalectva. Ministerstvo obrany prevezme guvernér Suezu generálmajor Abdal Madžíd Sakr.

Portfólio financií bude riadiť doterajší námestník ministra Ahmad Kúšúk, bývalý ekonóm Svetovej banky. Jeho najväčšou výzvou bude podľa agentúry Reuters riešenie upadajúcej ekonomiky a prudko rastúceho dlhu. Sísí nariadil novej vláde, aby sa zamerala na zníženie inflácie a reguláciu trhov, ako aj na prilákanie zahraničných investícií a vyššie miestne investície.

Medzi ciele nových členov vlády má patriť aj zachovanie bezpečnosti krajiny vzhľadom na regionálne a medzinárodné výzvy a boj proti terorizmu, uvádza sa vo vyhlásení úradu prezidenta. Reuters píše, že ministri majú v Egypte iba obmedzené právomoci v rozhodovacom procese. Moc je sústredená v rukách prezidenta, armády a bezpečnostných zložiek.

Viac o téme: VládaEgyptAbdal Fattáh SísíMustafa Madbúlí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu