Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Začal sa proces s americkým novinárom Gershkovichom obvineným zo špionáže: Pred súd sa postavil s oholenou hlavou

(Zdroj: X/@BenTavener)

MOSKVA - V ruskom Jekaterinburgu sa v stredu začal súdny proces s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, ktorého ruské úrady obvinili zo špionáže. Oznámila to hovorkyňa súdu, píše agentúra AFP. Ruské úrady krátko pred prvým vypočutím nechali žurnalistov Gershkovicha natočiť. Bol vidieť v sklenenom boxe s oholenou hlavou, opísala agentúra Reuters. Pojednávanie sa má od začiatku konať s vylúčením verejnosti a médií.

"Sudca vstúpil do sály. Proces sa začal," potvrdila hovorkyňa regionálneho súdu v Jekateringurgu, kde Gershkovicha ruské úrady zadržiavajú 15 mesiacov. Gershkovich (32) pred začiatkom pojednávania s úsmevom potichu pozdravil novinárov spoza sklenenej bariéry. Reportér mal vyholenú hlavu, oblečenú tmavú károvanú košeľu a rifle, opísal spravodajca agentúry AFP.

Reportéra amerického denníka The Wall Street Journal zadržali v Rusku v marci 2023 a následne obvinili zo špionáže. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že Gershkovich "podľa pokynov americkej strany zhromaždil informácie predstavujúce štátne tajomstvo o činnosti jedného z podnikov ruského vojensko-priemyselného komplexu". Ruské úrady však dosiaľ nepredložili žiadne dôkazy.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu ide o prvého amerického novinára, ktorého Moskva obvinila zo špionáže. Gershkovich, jeho zamestnávateľ i Biely dom obvinenia popierajú. V prípade dokázania viny mu hrozí 20 rokov väzenia.

Ruská prokuratúra tvrdí, že Gershkovich zbieral tajné informácie

Vyšetrovanie preukázalo, že americký novinár Evan Gershkovich zbieral tajné informácie o ruskej spoločnosti pôsobiacej v obrannom priemysle pre americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA), uviedol v stredu v prvý deň procesu s väzneným novinárom ruský prokurátor. Podľa amerického veľvyslanectva v Rusku však neboli predložené nijaké dôkazy o údajnej špionáži, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Vyšetrovanie preukázalo a zdokumentovalo, že americký novinár z The Wall Street Journal, Gershkovich, na príkaz CIA... zbieral tajné informácie o aktivitách obrannej spoločnosti," povedal ruský prokurátor Mikaeľ Ozdojev novinárom. Podľa amerického veľvyslanectva v Rusku však ruské úrady nepredložili nijaké dôkazy podporujúce obvinenia zo špionáže.

"Ruské úrady nepredložili nijaký dôkaz podporujúce obvinenia vznesené proti nemu, nedokázali odôvodniť jeho pokračujúce zadržiavanie a ani vysvetliť, prečo je Evanova novinárska práca zločinom," uviedlo veľvyslanectvo USA vo vyhlásení. V stredu sa začal v ruskom Jekaterinburgu súdny proces s Gershkovichom, ktorého ruské úrady obvinili zo špionáže. Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami. Súd po jeho konci oznámil, že ďalšie pojednávanie sa v procese uskutoční 13. augusta. "Tento proces nie je o dôkaze, náležitom procese alebo právnom štáte. Je o tom, ako Kremeľ využíva amerického občana na dosiahnutie svojich politických cieľov," uviedlo v stredu americké veľvyslanectvo. Hovorca Kremľa pritom v stredu po pojednávaní uviedol, že zatiaľ v súvislosti s Gershkovichovým prípadom nemožno hovoriť o výmene väzňov so Spojenými štátmi. Takéto záležitosti si totiž podľa jeho slov vyžadujú "ticho" a je potrebné počkať na verdikt súdu. Reportéra amerického denníka The Wall Street Journal zadržali v Rusku v marci 2023. Podľa ruských vyšetrovateľov zhromažďoval Gershkovich vlani v marci na príkaz CIA tajné informácie v Sverdlovskej oblasti o činnosti podniku Uralvagonzavod, ktorý vyrába a opravuje armádnu techniku. Od rozpadu Sovietskeho zväzu ide o prvého amerického novinára, ktorého Moskva obvinila zo špionáže. V prípade dokázania viny mu hrozí 20 rokov väzenia.

Viac o téme: Súd RuskoEvan Gershkovich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu