Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

EÚ uzavrela dohodu o posilnenom partnerstve a spolupráci s Kirgizskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL/BIŠKEK - Európska únia a Kirgizsko v utorok uzavreli dohodu o posilnenom partnerstve a spolupráci. Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) uviedla, že ide o významný krok v ich bilaterálnych vzťahoch.

Dohoda poskytne nový právny základ pre politický dialóg a prehĺbenie spolupráce vo viacerých vzájomne prospešných oblastiach vrátane obchodu, udržateľného rozvoja, inovácií, vzdelávania aj právneho štátu a ľudských práv. Podpísali ju v Bruseli za účasti kirgizského prezidenta Sadyra Žaparova. "Sme radi, že môžeme Kirgizskú republiku zaradiť medzi našich blízkych partnerov," vyhlásil šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela dohoda zdôrazňuje spoločné odhodlanie EÚ aj Kirgizska prehĺbiť vzájomné partnerstvo.

Ministerstvo zahraničných vecí v Biškeku uviedlo, že podpísaný dokument nahradí dohodu z roku 1999. Kirgizsko a EÚ o novej dohode rokovali od roku 2017. EÚ bude "naďalej spolupracovať s Kirgizskom na ďalšom posilňovaní ochrany ľudských práv a základných slobôd a bude podporovať spoluprácu s občianskou spoločnosťou, ktorá je základným pilierom otvorenej demokratickej spoločnosti", dodal Borrell.

Viac o téme: PartnerstvoSpoluprácaKirgizsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu