Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

NATO v stredu oficiálne vymenuje Rutteho za svojho nového šéfa

Holandský premiér Mark Rutte
Holandský premiér Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda, File)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia v stredu oficiálne vymenuje za svojho nového generálneho tajomníka dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho, ktorého kandidatúru na tento post už podporili veľvyslanci všetkých 32 členských krajín NATO. Informuje o tom v utorok agentúra AFP odvolávajúc sa na nemenované diplomatické zdroje z viacerých členských krajín Aliancie.

Rutte, ktorého kandidatúru výrazne podporovali napríklad Spojené štáty, prevezme 1. októbra funkciu generálneho tajomníka Aliancie po Jensovi Stoltenbergovi, ktorému sa vtedy skončí funkčné obdobie. Rutte (57) je v súčasnosti jediným uchádzačom o tento post, keďže jeho protikandidát rumunský prezident Klaus Iohannis minulý týždeň zo súboja o nomináciu odstúpil.

archívne video

P. Pellegrini o podpore Slovenska pre Marka Rutteho na čele NATO (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

AFP uvádza, že skúsený holandský politik, ktorý tamojšiu vládu viedol takmer 14 rokov, prevezme vedenie NATO v kľúčovom období. Ako budúci šéf NATO sa Rutte bude musieť popasovať s dôsledkami ruskej vojny na Ukrajine a potenciálne aj návratom Donalda Trumpa do funkcie prezidenta USA.

Viac o téme: NATOAFPMark RutteNominácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu