Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Maďarský minister Szijjártó telefonoval s Wang Im: Neželá si ďalšie clá na čínske elektromobily

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v utorok telefonoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Im. Szijjártó uviedol, že nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ sa bude usilovať o rozvoj spolupráce medzi EÚ a Čínou založenej na vzájomných výhodách. Podľa maďarského ministra by colná či obchodná vojna ohrozila státisíce pracovných miest. O výstupoch z rokovania informovala agentúra MTI.

Szijjártó vyzdvihol Čínu ako cenného partnera a privítal spoločný čínsko-brazílsky návrh na mier na Ukrajine. Spolu s Wangom sa vraj zhodli, že zintenzívnenie úsilia o sprostredkovanie mieru je kľúčové, aby sa zabránilo "ďalším stratám pre bojujúce strany, Európu i svet".

archívne video

Po vstupe Maďarska do EÚ študuje viac mladých na Slovensku (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Európska komisia pred časom oznámila, že vyhodnocuje možné zavedenie vyšších ciel na elektromobily dovážaných z Číny, a to v priemernej výške 21 percent a v niektorých prípadoch až do 38 percent. Už v súčasnosti je na čínske elektromobily dovážané do EÚ uvalené desaťpercentné clo. Podľa stanice BBC by zvažované opatrenie mohlo postihnúť aj európske automobilky, ktoré vyrábajú niektoré svoje modely elektromobilov v Číne.

Clá by skomplikovali spoluprácu európskych automobiliek

Zavedenie ďalších ciel na dovoz čínskych elektromobilov by podľa Szijjártóa skomplikovalo spoluprácu európskych automobiliek s čínskymi, ktorá je kľúčová pri prechode na výrobu elektromobilov v Európe. Vzájomná izolácia by podľa maďarského ministra priniesla neželané dôsledky v oblasti životného prostredia aj konkurencieschopnosti. Maďarsko prevezme rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ na začiatku júla.

Viac o téme: ČínaMaďarskoCláPéter SzijjártóWang Im
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu