Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

USA uvalili sankcie na sieť, ktorú obvinili z prevodov peňazí iránskej armáde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty uvalili v utorok sankcie na takmer 50 firiem a osôb, ktoré obvinili z prevodov financií iránskej armáde, uvádza agentúra Reuters.

Sankcionované subjekty a jednotlivci predstavujú podľa amerického ministerstva financií "tieňovú bankovú sieť", ktorú využíva iránske ministerstvo obrany a iránske Revolučné gardy (IRGC). Na obe tieto inštitúcie uvalili USA sankcie už dávno. Zmienená "tieňová sieť" pomohla iránskemu ministerstvu aj gardám podľa vyjadrenia amerického rezortu financií dostať sa do medzinárodného finančného systému a od roku 2020 tak získať miliardy dolárov.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

"Spojené štáty prijímajú opatrenia proti rozsiahlemu tieňovému bankovému systému, ktorý iránska armáda využíva na pranie miliárd dolárov získaných z predaja ropy a iných nezákonných príjmov," uviedol námestník ministra financií Wally Adeyemo.

Utorňajšie sankcie sa zamerali na desiatky spoločností v Hongkongu, Spojených arabských emirátoch a na Marshallových ostrovoch, ako aj na firmy so sídlom v Iráne a Turecku. V USA im zmrazili všetky aktíva a Američania majú zakázané s nimi obchodovať, inak tiež riskujú postihy.

Viac o téme: RopaArmádaSankcieUSAIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu