Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Odborníci bijú na poplach: Európou sa šíri nebezpečné ochorenie, počet prípadov sa zdvojnásobil!

(Zdroj: Getty Images)

EURÓPA – Vonkajšie teploty ako v turistických destináciách a globálne otepľovanie prináša ďalšie negatívne správy. Odborníci upozorňujú na rastúci počet prípadov horúčky dengue v posledných rokoch a to prekvapivo už v 13 krajinách Európy.

Podľa Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC) chorobu prenáša komár tigrovaný pôvodom z juhovýchodnej Ázie. Zatiaľ čo v rokoch 2010 až 2021 bolo v Európe zaznamenaných iba 73 prípadov, v roku 2023 sa počet prípadov zdvojnásobil. Hlásených bolo až 130 prípadov, informovalo ECDC.

Dnes spustili nový vodný vlek na Vinianskom jazere (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Horúčka dengue sa prejavuje zvýšenou teplotou, silnou bolesťou hlavy, slabosťou, ale aj bolesťami svalov a kĺbov. Symptómy sa dajú preto zmýliť aj s chrípkou. Hoci priebeh ochorenia trvá zvyčajne do 10 dní, rekonvalescencia sa môže predĺžiť aj na niekoľko týždňov. Jediným liekom na toto ochorenie je paracetamol, oddych a dostatočný príjem tekutín. Svetová zdravotnícka organizácia ale odporúča v prípade paracetamolu byť opatrný, pretože zároveň môže zvýšiť riziko vnútorného vykrvácania.

Ochorenie prenášajú tigrie komáre, invazívny druh, ktorý sa rozšíril z juhovýchodnej Ázie. Predtým bol tento druh hmyzu typický iba pre tropické oblasti, no vplyvom globálneho otepľovania sa rozšírili aj do doteraz neobvyklých oblastí. Problémy s týmto druhom komára zaznamenali už v 13 rôznych krajinách Európy vrátane obľúbených dovolenkových destinácií akými je Grécko, Španielsko, Taliansko a Francúzsko.

Biomedicínske centrum SAV vo februári tohto roku potvrdilo výskyt komára tigrovaného aj na Slovensku. Upozornili, že aj u nás má ideálne podmienky na usídlenie a rozmnožovanie. Pokojne sa tak môže stať, že aj tento druh komára bude u nás bežne sa vyskytujúci. Jeho výskyt bol zaznamenaný v okolí Bratislavy ako aj v Bytči. Okrem horúčky dengue prenáša tento druh komára ďalších 22 vírusov ako západonílsky vírus, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica. Podľa odborníkov sa ale na Slovensku týchto nebezpečných chorôb báť nemusíme.

Viac o téme: Globálne otepľovanieHorúčka dengueKomár tigrovanýTuristické destinácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu