Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Taiwan vo svojom okolí spozoroval 41 čínskych lietadiel a sedem plavidiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Taiwan Ministry of National Defense via AP)

TCHAJ-PEJ - Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu uviedlo, že v priebehu 24 hodín zaznamenalo v okolí ostrova 41 čínskych vojenských lietadiel a sedem námorných plavidiel. Informuje o tom agentúra AFP.

Podľa informácií taiwanského ministerstva prekročilo stredovú líniu v Taiwanskom prielive až 32 vojenských lietadiel z celkového počtu 41. Stredová línia predstavuje 180-kilometrovú neoficiálnu hranicu medzi Čínou a Taiwanom, ktorú však Peking neuznáva. Ministerstvo zároveň uviedlo, že situáciu monitorovalo a primerane na ňu reagovalo.

archívne video

Nové startupy a spoločnosti budú môcť využívať technológie, ktoré ku nám budú prúdiť aj práve z Taiwanu (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

K najnovšiemu incidentu došlo len deň po tom, čo Čína zverejnila nové usmernenia pre justičné orgány. Na ich základe môžu príslušné úrady v obzvlášť závažných prípadoch uložiť trest smrti pre "zarytých" zástancov nezávislosti Taiwanu za údajné "rozdeľovanie krajiny a podnecovanie k odštiepeniu".

Peking považuje Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane sa vyhráža použitím sily na jeho obsadenie. V posledných rokoch dokonca zintenzívnil politický a vojenský tlak na Tchaj-pej a po inaugurácii taiwanského prezidenta Laj Čching-tchea zorganizoval v okolí ostrova vojenské cvičenie. Taiwan vtedy zaznamenal 62 čínskych vojenských lietadiel počas 24 hodín.

Viac o téme: LietadláLodeČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu