Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Vojenské cvičenie Weimarského trojuholníka sa v roku 2025 uskutoční v Poľsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

VARŠAVA - Spoločné vojenské cvičenie krajín tzv. Weimarského trojuholníka sa v roku 2025 bude konať v Poľsku. Oznámil to poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz po pondelkovom stretnutí ministrov obrany Poľska, Francúzska a Nemecka. Informuje o tom agentúra PAP.

Ministri podľa poľskej strany dosiahli dohodu v troch kľúčových bodoch. "Po prvé, spoločné cvičenia spojencov Weimarského trojuholníka na území Poľskej republiky v roku 2025 sa stávajú realitou," povedal Kosiniak-Kamysz.

archívne video

V centre výcviku Lešť sa koná najväčšie medzinárodné vojenské cvičenie SLOVENSKÝ ŠTÍT 2023 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Za ďalší úspech považuje spoločnú iniciatívu na podporu vojenskej mobility. Z pripojenia Francúzska k doterajšej iniciatíve mobility medzi Poľskom, Nemeckom a Holandskom môže podľa neho profitovať aj Belgicko a Luxembursko.

Tretia dohoda sa týka podpory Ukrajiny. "Snaha Ukrajiny o pripojenie sa k Západu je rovnako prirodzená, ako je aj možná, a my Ukrajinu v tejto snahe podporujeme" uviedol Kosiniak-Kamysz.

"Ukrajina musí uspieť, musí byť teraz silná. Musíme uspieť v boji proti Rusku. Budeme ju podporovať poskytovaním vybavenia. Počítame s väčšou úlohou NATO v rámci koordinačného procesu a spolufinancovania aktivít na podporu Ukrajiny," dodal poľský minister obrany.

Weimarský trojuholník je regionálne spojenectvo Francúzska, Nemecka a Poľska, ktoré vzniklo v roku 1991 v nemeckom meste Weimar. Cieľom tohto zoskupenia je podporovať spoluprácu medzi týmito tromi krajinami v cezhraničných a európskych otázkach. Funguje prevažne vo forme schôdzok vedúcich predstaviteľov týchto troch krajín a ich ministrov zahraničných vecí.

Viac o téme: Vojenské cvičeniePoľskoWeimarský trojuholníkRok 2025
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu