Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Maďarský premiér Orbán tvrdí, že Nemecko už nevonia rovnako ako kedysi

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán počas piatkovej návštevy Berlína povedal, že Nemecko už "nevonia a nevyzerá rovnako" ako kedysi a v dôsledku migrácie sa zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet". Orbán, ktorý neochvejne bojuje proti imigrácii, sa má v piatok stretnúť s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

V pravidelnom týždennom rozhovore pre maďarský štátny rozhlas Orbán povedal, že tvár Nemecka sa v porovnaní s obdobím pred desiatimi rokmi zmenila na nepoznanie. "Státisícom" migrantov bolo "udelené občianstvo na rýchlom základe", tvrdil. "Ak porovnám toto Nemecko s Nemeckom spred desiatich rokov, nevyzerá rovnako. Už to tak nevonia," povedal Orbán.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Orbán tiež uviedol, že Nemecko bolo kedysi príkladom pre svojich "tvrdo pracujúcich ľudí" a "poriadok", teraz to však podľa neho už neplatí. "Je to pestrý, zmenený multikultúrny svet, v ktorom prichádzajúci migranti už nie sú hosťami v tejto krajine," povedal.

Minulý rok Nemecko dostalo 334.000 žiadostí o azyl, čo je viac ako ktorákoľvek iná krajina EÚ. Počet žiadostí v 27-člennom bloku dosiahol v roku 2023 sedemročné maximum. Nemecko za posledné dva roky prijalo takmer milión utečencov, väčšina z nich z vlasti utiekla pred konfliktami, prenasledovaním alebo chudobou.

Začiatkom tohto mesiaca Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) so sídlom v Luxemburgu nariadil Maďarsku zaplatiť pokutu vo výške 200 miliónov eur a ďalší jeden milión eur za každý deň omeškania za nedodržanie rozsudku. SDEÚ ešte v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo právne predpisy EÚ, najmä v oblasti dodržiavania azylových zákonov a nezákonných deportácií migrantov.

Postoj Maďarska podľa SDEÚ predstavuje významnú hrozbu pre jednotu práva EÚ. Maďarsko podľa súdu prenáša zodpovednosť na ostatné členské štáty a tým porušuje zásadu solidarity a spravodlivého rozdelenia medzi krajinami Únie, uviedol súd v tlačovej správe.

Samotné Maďarsko pritom čelí nedostatku pracovných síl spôsobeným klesajúcim počtom obyvateľov. Za posledné štyri roky sa počet pracovníkov z krajín mimo EÚ v Maďarsku zdvojnásobil a podľa oficiálnych štatistík vzrástol z 35-tisíc na začiatku roka 2019 na 78-tisíc v marci 2024, najmä z Ázie.

Maďarsko od 1. júla prevezme šesťmesačné rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Orbán je pri moci od roku 2010 a je v súčasnosti najdlhšie slúžiacim lídrom v rámci EÚ. Presadzuje tvrdý postoj vlastnej krajiny k migrácii a tvrdí, že v Maďarsku "zachoval... ostrov mieru".

Viac o téme: NemeckoMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu