Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Záplavy v provincii Kuang-tung v Číne majú najmenej 47 obetí

Záchranári odstraňujú trosky v oblasti postihnutej povodňami v juhočínskej provincii Kuang-tung
Záchranári odstraňujú trosky v oblasti postihnutej povodňami v juhočínskej provincii Kuang-tung (Zdroj: SITA/Lu Hanxin/Xinhua prostredníctvom agentúry AP)

PEKING - Na 47 stúpol v piatok počet obetí intenzívnych dažďov a záplav, ktoré v uplynulých dňoch postihli vidiecke oblasti juhočínskej provincie Kuang-tung. Dvaja ľudia sú nezvestní, informuje o tom správa z agentúry AP odvolávajúcej sa na čínsku štátnu televíziu CCTV.

Všetky obete boli hlásené v oblasti mesta Mej-čou. Zo správy CCTV nie je jasné, kedy k úmrtiam došlo, poznamenala AP. Najsilnejšie dažde postihli túto oblasť od nedele do utorka. Najviac pršalo v nedeľu, keď priemerne spadlo 199 mm zrážok, na jednom mieste namerali až 365,7 mm.

archívne video

Aktuálna situácia pri Poldri v bratislavskej mestskej časti Rusovce (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Extrémne počasie zničilo aj približne 356 kilometrov ciest, poškodilo viac ako sto mostov a zaplavilo poľnohospodársku pôdu. Hladina rieky Sung-jüan, ktorá preteká cez Mej-čou, dosiahla podľa CCTV rekordnú výšku.

Prívalové dažde hrozia v najbližších 24 hodinách aj v ďalších častiach Číny. Meteorológovia vydali výstrahu pred krupobitím a silnými búrkami pre provincie Che-nan a An-chuej v strednej Číne, pobrežnú provinciu Ťiang-su a provinciu Kuej-čou ležiacu na juhu.

V provinciách Che-nan, An-chuej a Chu-pej môže za 24 hodín spadnúť 50 — 80 mm zrážok. Minulý týždeň postihli zosuvy pôdy a záplavy južné provincie Fu-ťien a Kuang-si, ktoré si vyžiadali jednu obeť. Zatiaľ čo juh Číny sužujú prívalové dažde, veľkú časť severnej Číny tento týždeň sužovali teploty nad 35 stupňov Celzia.

Viac o téme: ZáplavyObeteČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu