Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Počas kampane pred predčasnými voľbami vo Francúzsku napadli kandidáta Le Penovej strany

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

SAINT- ÉTIENNE - Vo francúzskom meste Saint-Étienne vo štvrtok počas kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami napadli zamaskovaní útočníci Hervého Breuila, kandidáta za krajne pravicové Národné združenie (RN).

Breuila po napadnutí hospitalizovali, avšak čoskoro by ho mali prepustiť, uviedli tamojšie úrady. Prípad vyšetruje polícia. Ide o ďalší prípad násilia voči politikom v európskych krajinách, píše Reuters.Marine Le Penová z útoku obvinila krajnú ľavicu. "Počas volebnej kampane v demokratickej krajine sa nemôže stať, aby sa krajná ľavica dopúšťala takýchto extrémnych násilných činov. Krajná ľavica je pripravená urobiť čokoľvek, aby zasiala chaos," napísala Le Penová na sociálnej sieti X.

Útoky proti politikom - väčšinou starostom a poslancom miestnych zastupiteľstiev - vo Francúzsku pribúdajú. V prvých deviatich mesiacoch roku 2023 došlo k 2387 fyzickým a verbálnym útokom v porovnaní s 2265 za celý rok 2022, keď počet incidentov vzrástol o tretinu v porovnaní s rokom 2021, vyplýva z najnovších údajov ministerstva vnútra.

Predčasné parlamentné voľby sa vo Francúzsku uskutočnia 30. júna a 7. júla. Vyhlásil ich prezident Emmanuel Macron po porážke jeho strany Obroda (RE) v eurovoľbách. V nich zvíťazila Le Penovej strana RN, ktorá vedie aj v predvolebných prieskumoch.

Viac o téme: Volebná kampaňFrancúzskoNapadnutieHervé Breuil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu