Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Thajsko chce do skupiny BRICS vstúpiť na októbrovom summite v Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

BANGKOK - Thajsko dúfa, že sa stane členom zoskupenia rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS na jeho októbrovom summite v Rusku. Pokúša sa tiež vstúpiť do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), uviedol vo štvrtok hovorca thajského ministerstva zahraničných vecí. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Skupina BRICS pôvodne združovala Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Juhoafrickú republiku. Vlani sa však v snahe vzoprieť sa svetovému poriadku, v ktorom dominuje Západ, rozšírila o ďalšie štáty vrátane Saudskej Arábie, Iránu, Egypta a Spojených arabských emirátov (SAE). Záujem stať sa členom vyjadrilo ďalších vyše 40 krajín.

archívne video

Protivládne demonštrácie v Bangkoku (Zdroj: Facebook/Anonymous Rebellion 0.1 Reborn)

Thajsko podľa hovorcu podalo oficiálnu žiadosť o členstvo v BRICS na minulotýždňovom ministerskom stretnutí. "Dúfame, že dostaneme pozitívnu spätnú väzbu a budeme prijatí za člena BRICS už na najbližšom summite, ktorý sa bude konať v Rusku," dodal.

OECD v utorok pozvala Bangkok na otvorenie prístupových rokovaní. Hovorca rezortu diplomacie povedal, že teraz sa pripravuje plán pristúpenia a podmienky v súlade s nástrojmi organizácie, časový rámec na vstup však zatiaľ stanovený nebol.

Viac o téme: VstupRuskoBRICSThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu