Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Thajský ústavný súd rozhodol o odvolaní premiéra Tchavisina z funkcie

Srettha Thavisin
Srettha Thavisin (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

BANGKOK - Thajský ústavný súd dnes odvolal z funkcie premiéra Srettha Thavisina. Podľa rozhodnutia súdu sa Tchavisin dopustil porušenia ústavy a hrubo porušil etické pravidlá, keď do vlády vymenoval bývalého právnika, ktorý si pred rokmi odpykal trest odňatia slobody. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Realitný magnát Srettha Thavisin, ktorý zastupuje Stranu Thajcov úzko spojenú s bývalým premiérom Tchaksinom Šinavatrou a jeho miliardárskou rodinou, sa stal štvrtým thajským premiérom za posledných 16 rokov, ktorý bol odvolaný verdiktom Ústavného súdu. Tento krok pravdepodobne zvýši nestabilitu krajiny, uviedla agentúra Reuters.

archívne video

Divoké Thajsko (Zdroj: Viasat World)

Odvolanie premiéra, ktorý bol v úrade necelý rok, znamená, že sa musí zísť parlament, aby zvolil nového predsedu vlády. To prináša ďalšiu neistotu v krajine, ktorú už dve desaťročia sužujú prevraty a súdne rozhodnutia, ktoré viedli k pádu viacerých vlád i politických strán.

Okrem politických turbulencií prechádza Thajsko zložitým obdobím pre ekonomiku, ktorú sužuje slabý vývoz, vysoké spotrebiteľské náklady, nebývale vysoké zadlženie domácností a problémy viac ako milióna malých podnikov, ktoré nemajú prístup k úverom. Vláda na tento rok odhaduje rast ekonomiky na 2,7 percenta, čo zaostáva za ďalšími krajinami v regióne. Thajsko je tento rok najhoršie prosperujúcim ázijským trhom a jeho hlavný akciový index sa od začiatku roka prepadol asi o 17 percent.

Viac o téme: OdvolaniePremiérThajskoSrettha Thavisin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu