Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Taliansky Senát schválil reformu ústavy predloženú Meloniovej vládou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Taliansky Senát v utorok schválil spornú ústavnú reformu, ktorú predložila vláda premiérky Giorgie Meloniovej. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Za reformu hlasovalo v menšej z dvoch komôr parlamentu celkovo 109 poslancov, 77 bolo proti. Reformu však čaká ešte niekoľko prekážok, kým sa bude môcť stať zákonom. Reforma ústavy stanovuje, že v budúcnosti bude premiér volený priamo občanmi na päť rokov a koalícia podporujúca víťazného kandidáta bude mať k dispozícii najmenej 55 percent kresiel v oboch komorách parlamentu, aby sa zabezpečila funkčná väčšina. Získaných 109 hlasov v Senáte však výrazne zaostáva za dvojtretinovou väčšinou, ktorá je v Taliansku potrebná v oboch komorách na zmenu ústavy.

Očakáva sa, že takúto väčšinu nedosiahne ani v Poslaneckej snemovni. V takomto prípade budú musieť rozhodnúť občania v referende. Keď sa takéto referendum konalo naposledy v roku 2016, vtedajší predseda vlády Matteo Renzi hlasovanie prehral a musel odstúpiť z funkcie, pripomína DPA. Pravicová vláda v Ríme chce touto reformou bojovať proti chronickej nestabilite talianskych vlád. Od konca druhej svetovej vojny sa v Taliansku vystriedalo takmer 70 vlád. Hoci mnohí súhlasia s tým, že politický systém je preto potrebné zmeniť, opozícia reformu Meloniovej vlády ostro kritizuje. Politici sa obávajú, že Meloniová by mohla odobrať dôležité právomoci parlamentu i prezidentovi. Líderka opozície Elly Schleinová uviedla, že reforma by prevrátila mocenskú štruktúru v Taliansku naruby a sústredila by moc v rukách jedinej osoby. Opozícia chce podniknúť kroky proti tomuto zámeru.

Talianska opozícia sa spojila v odpore proti ústavným reformám Meloniovej vlády

Talianska opozícia v utorok v Ríme zorganizovala protestné zhromaždenie proti kontroverzným ústavným reformám, ktoré sa snaží presadiť krajne pravicová vláda premiérky Giorgie Meloniovej. Ako informovala agentúra AFP, podľa kritikov by tieto reformy rozdelili Taliansko na bohatý sever a chudobnejší juh, zbavili by parlament právomocí a ohrozili nezávislosť súdnictva. Na proteste sa zúčastnilo okolo 2000 ľudí. AFP upozornila na to, že šlo o prvý spoločný protest opozície. Zúčastnili sa na ňom predstavitelia vedenia stredoľavej Demokratickej strany (PD), antisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) a Aliancie zelených, ako aj ľavice (AVS).

Elly Schleinová (PD), Giuseppe Conte (M5S), Nicola Fratoianni a Angelo Bonelli (AVS) odsúdili reformy, ktoré pretláča každá z troch pravicových a krajne pravicových strán pri moci: Bratia Talianska (FdI) - postfašistická strana premiérky Meloniovej, krajne pravicová Liga Mattea Salviniho a strana Vpred Taliansko (FI). Jedna z vládou navrhovaných zmien ústavy bola medzičasom - v utorok - schválená talianskym Senátom. Táto reforma stanovuje, že v budúcnosti bude premiér volený priamo občanmi na päť rokov a koalícia podporujúca víťazného kandidáta bude mať k dispozícii najmenej 55 percent kresiel v oboch komorách parlamentu, aby sa zabezpečila funkčná väčšina. Kým Meloniová túto reformu v statuse na sieti X označila v utorok za "prvý krok vpred k posilneniu demokracie a poskytnutiu stability našim inštitúciám", opozícia vníma zmeny tak, že parlament sa dostane pod kontrolu vlády.

Osud vládou presadzovaných ústavných reforiem zostáva neistý

Agentúra AFP poznamenala, že osud vládou presadzovaných ústavných reforiem zostáva neistý, pretože každá revízia talianskej ústavy musí byť prijatá dvakrát: oboma komorami parlamentu za rovnakých podmienok a s minimálnym časovým odstupom troch mesiacov medzi každým hlasovaním. Získaných 109 hlasov v Senáte pritom výrazne zaostáva za dvojtretinovou väčšinou, ktorá je v Taliansku potrebná v oboch komorách na zmenu ústavy. Očakáva sa, že takúto väčšinu nedosiahne ani v Poslaneckej snemovni. V takomto prípade budú musieť rozhodnúť občania v referende. Keď sa takéto referendum konalo naposledy v roku 2016, vtedajší predseda vlády Matteo Renzi hlasovanie prehral a musel odstúpiť z funkcie, pripomína DPA. Pravicová vláda v Ríme chce touto reformou bojovať proti chronickej nestabilite talianskych vlád. Od konca druhej svetovej vojny sa v Taliansku vystriedalo takmer 70 vlád. Hoci mnohí súhlasia s tým, že politický systém je preto potrebné zmeniť, opozícia reformu Meloniovej vlády ostro kritizuje.

Viac o téme: TalianskoSenátGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu