Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Počas púte hadždž v Saudskej Arábii zomrelo 41 ľudí: Teploty dosahujú 51,8 °C

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIJÁD - Najmenej 41 ľudí zomrelo následkom úpalu počas prebiehajúcej moslimskej púte hadždž v Saudskej Arábii, kde v uplynulých dňoch výrazne stúpli teploty. Informuje o tom agentúra DPA.

Miestne úrady dodržiavajú postupy pri pochovávaní pútnikov v Mekke a pokračujú v pátraní po nezvestných. V pondelok úrady vyzvali pútnikov, aby sa vyhýbali slnku a aby rituály odložili až na štvrtú hodinu popoludní. Najposvätnejšie mesto islamu zaznamenalo v pondelok 51,8 stupňa Celzia, zatiaľ čo iné sväté miesta v okolí "iba" 48 stupňov Celzia. Na tohtoročnej púti hadždž, ktorá sa začala minulý týždeň v piatok večer, sa zúčastňuje 1,8 milióna ľudí. Autobusy a vlaky pomáhajú prepravovať množstvo veriacich na sväté miesta, ale veľké davy ľudí a úmorné horúčavy stále predstavujú výzvu pre pútnikov, ako aj pre strážcov zákona.

V uplynulých troch desaťročiach došlo k niekoľkým veľkým tragédiám s množstvom mŕtvych v dôsledku preplnenosti, požiarov a iných incidentov, čo prinútilo saudskoarabskú vládu vybudovať novú infraštruktúru. Úrady však teraz čelia novým výzvam, ako ochrániť pútnikov pred extrémnymi horúčavami. Podľa tlačovej agentúry Reuters sú medzi tohtoročnými obeťami pútnici z Jordánska, Iránu a Senegalu. Agentúra okrem toho uvádza, že náročným podmienkam podľahlo 130 pútnikov z Indonézie. Hadždž je každoročná púť miliónov moslimov do Mekky s cieľom vykonať náboženské obrady, aké pred 14 storočiami naučil prorok Mohamed svojich nasledovníkov. Hadždž, jedno z najväčších masových zhromaždení na svete, je povinnosťou, ktorú si každý moslim, ktorý si to môže dovoliť, splní aspoň raz za život. Púť sa skončí v stredu. Organizovanie púte hadždž je pre Saudskú Arábiu finančným prínosom a zároveň zdrojom legitimity panovníka, ktorý má titul "kustód dvoch svätých mešít" v Mekke a Medine.

Počas púte hadždž v Saudskej Arábii zahynulo najmenej 323 egyptských pútnikov

Počas púte hadždž na západe Saudskej Arábie zomrelo najmenej 323 egyptských pútnikov, z ktorých väčšina podľahla následkom horúčav, uviedli v utorok dvaja arabskí diplomati. Viaceré krajiny doteraz nahlásili celkovo 577 obetí. Informuje agentúru AFP. "Všetci zomreli v dôsledku horúčavy" okrem jedného, ktorý utrpel smrteľné zranenia počas menšej tlačenice v dave, uviedol jeden z diplomatov. Medzi tohtoročnými obeťami sú aj pútnici z Jordánska, Iránu, Senegalu či Indonézie. Miestne úrady dodržiavajú postupy pri pochovávaní pútnikov v Mekke a pokračujú v pátraní po nezvestných. V pondelok úrady vyzvali pútnikov, aby sa vyhýbali slnku a náboženské rituály odložili až na štvrtú hodinu popoludní. 

Teplota v najposvätnejšom meste islamu v pondelok dosiahla 51,8 stupňa Celzia, na iných svätých miestach v okolí asi 48 stupňov Celzia. Tohtoročná púť sa začala minulý týždeň v piatok večer a do mesta pricestovalo asi 1,8 milióna ľudí. Podľa saudskoarabskej štúdie sa v dôsledku zmeny klímy na mieste obradov zvyšuje teplota za každé desaťročie o 0,4 stupňa Celzia. Púť sprevádzajú aj veľké tragédie s množstvom mŕtvych v tlačenici, pri požiaroch a iných incidentoch, čo prinútilo saudskoarabskú vládu vybudovať novú infraštruktúru a sprísniť bezpečnostné predpisy. Hadždž je každoročná púť moslimov do Mekky podľa učenia proroka Mohameda. Jedno z najväčších masových zhromaždení na svete je pre moslima, ktorý si to môže finančne dovoliť, povinnosťou aspoň raz za život. Púť sa skončí v stredu. Pre Saudskú Arábiu pútnici znamenajú finančný prínos a zároveň to je zdroj legitimity panovníka, ktorý má titul "kustód dvoch svätých mešít" v Mekke a Medine.

Viac o téme: HadždžSaudská ArábiaTeploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu