Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Jordánska polícia odpálila výbušniny ukryté v sklade pri metropole Ammán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMMÁN - Jordánske bezpečnostné zložky v pondelok uviedli, že odhalili a odpálili výbušniny ukryté v obchodnom sklade pri metropole Ammán.

Svedkovia pretým uviedli, že bezpečnostné zložky uzavreli v rámci rozsiahlej operácie štvrť Abú Alandá.K zásahu došlo iba dva dni po tom, čo tamojšie úrady informovali, že odpálili výbušniny objavené na inom mieste v jordánskej metropole. Podľa jordánskych úradov ide o sprisahanie spojené s Iránom s cieľom destabilizovať Jordánsko, ktoré je jedným z najvýznamnejších spojencov USA v regióne.

Jordánski predstavitelia spresnili, že výbušniny, ktoré našli v pondelok, ukrývala tá istá skupina podozrivých, ktorí uskladňovali explozíva nájdené v sobotu v preplnenej obytnej štvrti blízko vojenského letiska využívaného lietadlami americkej armády. Úrady nespresnili totožnosť páchateľov, ani či boli na nich vydané zatykače, píše Reuters. Podrobnosti uvedú až po skončení vyšetrovania.

Jordánsko za uplynulý rok uviedlo, že zmarilo mnohé pokusy o pašovanie zbraní infiltrátormi napojenými na proiránske milície v Sýrii, ktorí údajne prekročili jeho hranice hranice s raketometmi a výbušninami. Istému množstvu týchto zbraní sa pritom podarilo nepozorovane prejsť cez územie krajiny. Irán poprel, že by za takýmito pokusmi stál.Bezpečnostné zdroje tvrdia, že niektoré z týchto zbraní smerujú na susedný Izraelom okupovaný Západný breh Jordánu. Došlo už aj k viacerým zadržaniam Jordáncov napojených na palestínskych militantov.

Viac o téme: VýbušninyPolícia JordánskoAmmám
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu