Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Napriek výzve Volodymyra Zelenského, španielsky systém Patriot zostane v Turecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Axel Heimken/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

MADRID - Španielsky systém protivzdušnej obrany typu Patriot zostane v Turecku, a to aj napriek tomu, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vlády európskych krajín, aby takéto obranné systémy dodali Kyjevu. Vyplynulo to zo štvrtkového vyjadrenia španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Napriek tomu, že sme o tom hovorili s ukrajinskou vládou, záväzkom španielskej vlády je ponechať systémy Patriot v Turecku," povedal Sánchez podľa španielskeho servisu Euronews počas spoločnej tlačovej konferencie s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Madride. Zelenskyj niekoľkokrát vyzval spojencov, aby Ukrajine dodali viac systémov protivzdušnej obrany.

V utorok na konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne uviedol, že na ochranu veľkých ukrajinských miest potrebuje jeho armáda v najbližšej dobe najmenej sedem systémov Patriot. Zelenskyj a Sánchez v máji podpísali dohodu o bezpečnostných zárukách. Sánchez vtedy oznámil, že Španielsko poskytne Ukrajine podporu vo výške jednej miliardy eur v roku 2024 a päť miliárd eur do roku 2027. Tohtoročný balík bude zahŕňať podporu protivzdušnej obrany, dodal španielsky premiér.

 

Viac o téme: ŠpanielskoTureckoSystém Patriot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu