Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Španielska vláda podnikla kroky s cieľom zakázať nadáciu Francisca Franca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

MADRID - Španielska vláda vo štvrtok podnikla kroky s cieľom zakázať Národnú nadáciu Francisca Franca, diktátora, ktorý moc v krajine prevzal v roku 1939 po občianskej vojne. Informuje o tom agentúra Reuters a webového portálu El Espaol.

Španielsky minister kultúry Ernest Urtasun potvrdil začiatok konania s cieľom ukončiť činnosť nadácie na základe zákona o Demokratickej pamäti z roku 2022. Ten zakazuje akúkoľvek organizáciu, ktorá by oslavovala či podporovala Francov režim z rokov 1939-75. Ministerstvo kultúry vo vyhlásení uviedlo, že konečné rozhodnutie príjme súd. Zákon z roku 2022 má za cieľ odškodniť obete diktatúry a trojročnej občianskej vojny, ktorá jej predchádzala. Národná nadácia Francisca Franca na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.

Jej predseda Juan Chicharro Ortega však v roku 2020 pre Reuters uviedol, že jej zákaz by bol porušením ústavy. Nadáciu založili v roku 1976 s cieľom podporovať výskum Francovho života a činnosti, uvádza táto kultúrna inštitúcia na svojej webovej stránke. Španielsko sa po Francovej smrti v roku 1975 vydalo na cestu demokracie, pozostatky jeho diktatúry však ešte stále rozdeľujú spoločnosť v krajine, píše Reuters. Vláda premiéra Pedra Sáncheza uskutočnila viacero krokov s cieľom odstrániť symboly diktatúry. V októbri 2019 previezli Francove pozostatky z monumentálneho mauzólea v Údolí padlých pri Madride a uložili do jednoduchej hrobky na cintoríne v neďalekom mestečku Mingorrubio en el Prado.

Viac o téme: ŠpanielskoVládaNadáciaFrancisca Franca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu