Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Pre lesný požiar bola čiastočne pozastavená lodná doprava cez Dardanely

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTANBUL - Lodná doprava v rušnej úžine Dardanely na severozápade Turecka bola v utorok čiastočne zastavená pre neďaleký lesný požiar. Oznámila to turecká pobrežná stráž, píše agentúra AFP.

Dočasné opatrenie zastavilo plavidlá smerujúce zo severu na juh po tejto 60-kilometrovej úžine medzi Marmarským a Egejským morom. Lesný požiar vypukol v utorok v tureckej provincii Čanakkale. Do boja s plameňmi bolo nasadených viac ako 360 hasičov, ktorým pomáhalo deväť hasičských lietadiel a šesť helikoptér, napísal turecký minister pôdohospodárstva Ibrahim Yumakli na sociálnej sieti.

"Požiar opäť vznikol pri vypaľovaní strniska a potom sa rozšíril na les," priblížil. Pre šíriaci sa požiar museli záchranári evakuovať obec v okrese Eceabat, informovali miestne úrady. Úžiny Dardanely a Bospor tvoria hranicu medzi Európou a Áziou. Zároveň ide o kľúčovú námornú trasu pre lode plávajúce medzi Stredozemným a Čiernym morom. Vlani prešlo cez túto úžinu 44.892 lodí, teda takmer dvakrát viac ako cez Suezský kanál, vyplýva z údajov tureckého ministerstva obrany. Čanakkale je populárnou turistickou destináciou, na území tejto provincii sa nachádzajú ruiny starovekého mesta Trója.

Viac o téme: Lesný požiarTureckoDardanely
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu